Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Ομόφυλα ζευγάρια: Χαμηλοί τόνοι στα σεμινάρια της Ν.Δ. – Οι ενστάσεις και οι επόμενες κινήσεις

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το διήμερο ενημέρωσης επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τον Ακη Σκέρτσο, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει την ικανοποίησή του για όσα έλαβαν χώρα τις δύο ημέρες στην Πειραιώς.

Αρμόδιες πηγές, μιλώντας στην «Κ», προέτασσαν το γεγονός ότι έγινε μια ανοιχτή και πολιτισμένη συζήτηση, «όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και τέθηκαν από τους βουλευτές προβληματισμοί που έχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κοινωνίες που εκπροσωπούν».

Την ίδια εικόνα μετέφεραν στην «Κ» και βουλευτές που ανήκουν στους διαφωνούντες, σημειώνοντας πως το κλίμα σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκρηκτικό και απλώς οι βουλευτές, σε ήπιους τόνους, έθεσαν τα ερωτήματά τους.

Η επόμενη φάση

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν διαφωνίες. Κάθε άλλο. Οι περισσότεροι βουλευτές από όσους πήραν τον λόγο το διήμερο στην Πειραιώς εξέφρασαν ενστάσεις και έθεσαν ερωτήματα. Α

υτό πάντως που προέχει για το Μαξίμου, και επιτεύχθηκε και τις δύο ημέρες, ήταν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες το βράδυ πως το διήμερο «έγινε μια παραγωγική συζήτηση όπου οι υπουργοί έδωσαν απαντήσεις, που όποιος δεν έχει προαποφασίσει να είναι αρνητικός θα πρέπει να τις λάβει υπόψη του».

Η φράση υποκρύπτει ότι από χθες το βράδυ έχουμε περάσει ήδη στην επόμενη φάση μετά το διήμερο φροντιστήριο, όπου το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει βάρος στο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να υπερψηφίσουν και όσους είναι κατά να μετακινηθούν στην αποχή. Αυτή άλλωστε η προσπάθεια ήταν έκδηλη και τις δύο ημέρες, όπου τόσο ο Ακης Σκέρτσος όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Γιάννης Μπρατάκος επιχείρησαν να πείσουν τους διαφωνούντες.

Οι προβληματισμοί

Οσον αφορά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους βουλευτές τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γκρουπ, είχαν να κάνουν περισσότερο με το θέμα της τεκνοθεσίας παρά του γάμου.

Ενας προβληματισμός, για παράδειγμα, είναι πως από τη στιγμή που ένα ζευγάρι ομόφυλων γυναικών μπορεί να κάνει χρήση της παρένθετης μητέρας, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο για το ζευγάρι ανδρών, με πολλούς να εκφράζουν την άποψη πως η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια και ουσιαστικά ο νόμος είναι λειψός και αφήνει πολλά «παράθυρα».

Επιπλέον, εκφράστηκαν απορίες για μια σειρά από διαδικαστικά θέματα, όπως το τι θα γράφει η ταυτότητα ενός παιδιού που ζει με ομόφυλους γονείς εκεί όπου σήμερα αναγράφεται όνομα πατρός και μητρός. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πως θα γράφει όνομα πατρός και πατρός ή όνομα μητρός και μητρός.

Τον λόγο τις δύο ημέρες που έλαβε χώρα το φροντιστήριο πήραν πολλοί βουλευτές, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Αννα Καραμανλή, ο Στέλιος Πέτσας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Κώστας Κατσαφάδος, οι οποίοι κινούνται μεταξύ καταψήφισης και αποχής.

Ερωτήσεις έθεσαν και υφυπουργοί, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (Αμυνας) και ο Σταύρος Κελέτσης (Αγροτικής Ανάπτυξης).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι χθες ο Θάνος Πλεύρης αντιπαρατέθηκε επί περίπου 20 λεπτά με τις καθηγήτριες που είναι αρμόδιες για το νομοσχέδιο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης.

Την ίδια ώρα, ενστάσεις κατέθεσε και ο Αγγελος Συρίγος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ υπέρ μίλησαν ο Ιάσων Φωτήλας, η Ζέτα Μακρή και ο Γιώργος Σταμάτης.

Κατά την πρώτη ημέρα του φροντιστηρίου, συζήτηση έγινε και για το κατά πόσον το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε ή δεν υπήρχε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Την παράμετρο αυτή έθεσε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως το πρόγραμμα της Ν.Δ. έκανε λόγο για «τυχόν θεσμοθέτηση», ζητώντας να μη λέγεται το αντίθετο.

Η γενική πάντως αίσθηση τόσο μεταξύ διαφωνούντων όσο και υπερασπιστών του νομοσχεδίου είναι πως η παράταξη δεν πρέπει να βγει τραυματισμένη από την όλη διαδικασία. Με δεδομένο πάντως πως το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί διαρκώς συζητήσεις, η βούληση της κυβέρνησης είναι να έρθει τελικά όσο το δυνατόν πιο σύντομα προς ψήφιση, ώστε να σταματήσει η εσωστρέφεια.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «το νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία και είναι στην τελική μορφή του, αλλά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα κατατεθεί στη Βουλή».

πηγη kathimerini.gr