Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ομόλογα: Σήμα παγκόσμιας ύφεσης

Μπορεί οι αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις νομισματικές αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να λύσουν την δύσκολη εξίσωση  της χαλιναγώγισης των τιμών χωρίς να βυθιστεί η οικονομία σε βαθιά ύφεση, ωστόσο η αγορά ομολόγων δίνει μια πιο σαφή εικόνα… 

Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί τώρα μια πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η αγορά swaps έδειχνε ότι οι traders προέβλεπαν ότι σχεδόν κάθε κεντρική τράπεζα της ανεπτυγμένης αγοράς θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς εντός ενός έτους.

Όμως η εικόνα έχει αλλάξει: τα επιτόκια ως επί το πλείστον δεν φαίνεται να κορυφώνονται εντός του έτους, και υπάρχουν μόνο δύο μεγάλες νομισματικές αρχές – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Riksbank της Σουηδίας – που αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια κάποια στιγμή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2024.

Οι «χρησμοί» Πάουελ

Την αλλαγή αυτή πυροδότησαν μια σειρά από εξελίξεις που έδειξαν ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και ορισμένοι από τους ομολόγους του μπορεί να χρειαστεί να εντείνουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν τη χειρότερη αύξηση του κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Οι κεντρικές τράπεζες επαναφέρουν στον προβληματισμό τους την ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, το άνοιγμα της Κίνας μετά την πανδημία και τον ήπιο ευρωπαϊκό χειμώνα, παράγοντες που συνδυάζονται για να διατηρήσουν τις πιέσεις στις τιμές καυτές.

«Σε αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι πολλές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», δήλωσε στο Bloomberg Radio η Catherine Yeung, διευθύντρια επενδύσεων στη Fidelity International με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Ο Πάουελ, στις δύο ημέρες της κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, προειδοποίησε ότι τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ καθιστούν πιθανό τα αμερικανικά επιτόκια να ανέβουν ακόμα υψηλότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο. Είπε επίσης ότι αυτός και η ομάδα του μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνουν εκ νέου τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνάντηση 21-22 Μαρτίου, χωρίς να αποκλείει τις 50 μονάδες βάσης.

Οι οικονομολόγοι αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις: η Goldman Sachs ανεβάζει τις εκτιμήσεις και προβλέπει ότι το μέγιστο επιτόκιο της Fed, θα φτάσει σε ένα εύρος 5,5% έως 5,75% — μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τον τρέχοντα στόχο των αξιωματούχων. Η Citigroup εκτιμά επίσης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση και ανεβάζει τις εκτιμήσεις για το τελικό επιτόκια στα επίπεδα της Goldman.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι επενδυτές έχουν επίσης αυξήσει τα στοιχήματα για το πόσο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων βλέπει πλέον το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να φτάνει στο 4%, από 2,5% που είναι σήμερα. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ίσως το πιο επιθετικό μέλος της επιτροπής, πρότεινε μάλιστα ότι βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας τέσσερις ακόμη αυξήσεις μισής μονάδας, οι οποίες θα έφταναν την κορυφή στο 4,5%.

Οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων την Τετάρτη έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Στην αγορά ομολόγων, η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε σε βαθμό που δεν είχε παρατηρηθεί από την καταστροφική ύφεση των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 — με τις αποδόσεις δύο ετών να ξεπερνούν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατά πολύ πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα. Αυτό θυμίζει την εποχή της δρακόντειας σύσφιξης του Πολ Βόλκερ.

Η αγορά αντανακλά τον φόβο ότι «όσο πιο δύσκολο θα είναι να σπάσει το καρύδι του πληθωρισμού, τόσο περισσότερη ζημιά θα γίνει στην οικονομία στην οποία κάθεται», έγραψε σε σημείωμα την Τετάρτη ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Societe Generale SA.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, κάτι που θα πρέπει να θυμούνται οι δυναμικοί επενδυτές και οι οικονομολόγοι είναι οι εσωτερικές συζητήσεις στις κεντρικές τράπεζες σχετικά με το πόσο υψηλά θα πρέπει να λάβουν τα επιτόκια ή — στην περίπτωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, πόσο μεγάλη μείωση των κινήτρων θα πρέπει να υπάρξει.

Οι εξαιρέσεις

Δεν ακολουθούν όμως όλες οι κεντρικές τράπεζες μια πιο επιθετική πορεία.

Η Τράπεζα του Καναδά διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά σε εννέα συνεδριάσεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι κράτησαν την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμοι να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού εάν χρειαστεί.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα σταματήσει σύντομα. Παρόλα αυτά, αποφάσισε άλλη μια αύξηση 25 μ.β. αυτή την εβδομάδα και επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση.

Στη Σουηδία, οι traders βλέπουν μείωση των επιτοκίων από τη Riksbank αργότερα φέτος. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει ότι θα είναι η μόνη που θα βιώσει συρρίκνωση για το σύνολο του έτους εν μέσω δυσκολιών στην αγορά κατοικίας.

Πηγή: in.gr