Σάββατο
1
Απρίλιος
TOP

OT FORUM 2 – Σταμάτης Μαλέλης: Κοσμογονικές οι αλλαγές στην τηλεόραση – Η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στην τελευταία δεκαετία στην τηλεόραση είναι κοσμογονικές», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης και Ειδήσεων στο MEGA, στην τελευταία συζήτηση του OT FORUM 2.

«Τα πάντα γίνονται με ένα κινητό τηλέφωνο», σημείωσε ο κ. Μαλέλης, φέρνοντας το παράδειγμα των ρεπόρτερ που την περίοδο της πανδημίας είχαν να μεταδώσουν την είδηση εξ αποστάσεως, να σπικάρουν το θέμα τους ή να στείλουν ένα βίντεο ολοκληρωμένο που δεν θα υπολειπόταν σε τίποτα.

«Αν γυρίζαμε το ρολόι μια δεκαετία πίσω, δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο MEGA χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία, τα διδάσκουμε και στη σχολή της New Media Studies», υπογράμμισε ο Σταμάτης Μαλέλης.

Ο ρόλος της πανδημίας

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης και Ειδήσεων στο MEGA τόνισε κάτι που πολλοί υπογράμμισαν στις συζητήσεις του OT FORUM: «Η πανδημία ανάγκασε την τεχνολογία να εξελιχθεί».

Μάλιστα, έδωσε και ένα ενδιαφέρον στατιστικό: «Το 30% της τηλεοπτικής εικόνας είναι τα γραφικά».  «Έτσι μπορούμε να φανταστούμε την επόμενη ημέρα» της τηλεόρασης επισήμανε ο κ. Μαλέλης.

«Μπορεί να υπάρξουν και εικονικοί παρουσιαστές», είπε χαρακτηριστικά, κάτι που είχε συζητηθεί και σε προηγούμενο πάνελ του OT FORUM.

«Αλλάζουν και οι απαιτήσεις για τους δημοσιογράφους», ήταν η παρατήρηση των παρουσιαστών Χρήστου Δόγα και Ντίνου Σιωμόπουλου.

Ο Σταμάτης Μαλέλης επιβεβαίωσε αυτή την ανάγκη. Ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος, είπε, θα πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί τα βασικά στοιχεία αυτής της τεχνολογίας, εκτός από το να ξέρει να γράφει ή να κάνει ρεπορτάζ.

Στη συνέχεια ο κ. Μαλέλης μίλησε για το LiveU που ουσιαστικά αντικαθιστά το Link σε μεγάλο βαθμό, με λίγες εξαιρέσεις.

Η τρισδιάστατη εικόνα έρχεται, δεν πέτυχε πριν, αλλά η επόμενη γενιά των τηλεοράσεων θα είναι τελείως διαφορετική, επισήμανε.

Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν

Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν πρέπει να γίνει σε βάρος της ανθρωπότητας, «να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι: «Αν υπερβείς μια γραμμή, θα είναι σε βάρος του ανθρώπου».

«Η εμπειρία από το MEGA είναι θετική, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για καλύτερο αποτέλεσμα», είπε, αναφερόμενος στις προσπάθειες να γίνουν πράξη πολλά από αυτά το προηγούμενο διάστημα ήταν μόνο ιδέες.

«Πάντρεμα της τηλεόρασης και του διαδικτύου»

«Ο νέος άνθρωπος παίρνει πληροφορίες από όλες τις πηγές», τόνισε ο Σταμάτης Μαλέλης. Παρατήρησε ότι η τηλεθέαση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι «ανέβηκε» το διαδίκτυο. Η τάση που υπάρχει, εξήγησε, είναι ότι παντρεύεται το διαδίκτυο και η τηλεόραση.

«Το One TV είναι το πιο σύγχρονο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, είναι το πάντρεμα της τηλεόρασης και του διαδικτύου», ανέφερε.

«Μπορεί να δει κανείς αυτό το φόρουμ από το τηλέφωνό του ή από την τηλεόρασή του».

Για τις εκλογές, που εκτίμησε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όλα τα κανάλια ετοιμάζονται για εντυπωσιακά γραφικά, είπε ο Σταμάτης Μαλέλης, ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουν υπάρξει καινοτόμες πρωτοβουλίες.

«Τα «παράθυρα» ξεκίνησαν στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μαλέλης. «Θα ακολουθούμε τα κύματα τεχνολογίας», είπε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης και Ειδήσεων στο MEGA.

Το θέμα, κατέληξε, είναι «η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο».

πηγη: ot.gr