Εντείνεται η στροφή των επενδυτών σε ακίνητα που πληρούν υψηλά στάνταρ ενεργειακής απόδοσης
Την τελευταία 5ετία συντελείται η μεγαλύτερη μεταβίβαση ακινήτων. Ύστερα από μια μακρά περίοδο… επενδυτικής ανομβρίας στον χώρο του real estate, οι συναλλαγές χτύπησαν κόκκινο, εκτοξεύοντας παράλληλα τις τιμές σε… δυσθεώρητα ύψη.
Από το 2017, όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη της κτηματαγοράς μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο φέτος η αύξηση των τιμών στις κατοικίες αγγίζει το 54%! Πρόκειται, για ένα πραγματικό άλμα, το οποίο δύσκολα συναντάται ξανά στο παρελθόν.
Παράγοντες της αγοράς μάλιστα προβλέπουν πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης που υπάρχει για όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, και κυρίως των κατοικιών.
«Παρά την άνοδο του ορίου της «χρυσής βίζας» στις προβεβλημένες περιοχές, διεθνή κεφάλαια διατηρούν το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην χώρα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
H απαλλαγή των κτιρίων από εκπομπές άνθρακα είναι μία από τις δύσκολες προσκλήσεις
Το κόστος κτήσης ενός ακινήτου στην Ελλάδα παραμένει, όπως λένε, ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.
«Στη νότια Αττική και το παραλιακό μέτωπο διατίθενται ακίνητα από 7.000 ευρώ/τμ. έως και 20.000 ευρώ/τ.μ.» σημείωσε πρόσφατα στην Prodexpo o Ιδρυτής της Plasis Real Estate + Development, Mηνάς Δήμος, τονίζοντας πως περίπου το 50% των αγοραστών οικιστικών ακινήτων είναι ξένοι.
Σύμφωνα με τον Managing Partner της Sioufas and Associates Law Firm, Γιώργο Δ. Σιούφα «τα διαμερίσματα αποτελούν πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές κεφαλαίου».
Ποια έχουν προβάδισμα
Ποια ωστόσο ακίνητα είναι αυτά που έχουν το προβάδισμα και κερδίζουν τις προτιμήσεις; Η απάντηση είναι τα νεόδμητα και όσα πληρούν τις «πράσινες προδιαγραφές».
Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν άνθρωποι της κτηματαγοράς που πολλά ακίνητα παλαιότερης γενιάς, αναβαθμίζονται κυρίως όσον αφορά στην ενεργειακή τους απόδοση, προκειμένου να πουληθούν σε καλύτερη τιμή.
Αν και το κόστος της ανακαίνισης έχει εκτοξευθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντούτοις αρκετοί ιδιοκτήτες δεν φείδονται χρημάτων για να παρουσιάσουν μια καλύτερη πρόταση στους υποψήφιους αγοραστές.
Σύμφωνα με την εταιρεία DCarbon, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων βιωσιμότητας, σήμερα, η ελληνική αγορά αριθμεί 208 κτίρια που φέρουν την σχετική πιστοποίηση, με συνολική επιφάνεια 2,7 εκατ. τ.μ.
Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος, τα «πράσινα» κτίρια δεν ξεπερνούσαν τα 112, με συνολική επιφάνεια της τάξεως των 1,3 εκατ. τ.μ.
Πρόκληση η αναβάθμιση
Βέβαια η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη υπόθεση. O Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, Διευθυντής της DCarbon μιλώντας στην Prodexpo, χαρακτήρισε ως μία από τις δύσκολες προσκλήσεις την απαλλαγή των κτιρίων από εκπομπές άνθρακα, τονίζοντας πως ακόμα και οι πιο υπεύθυνες επενδύσεις κινδυνεύουν να μην καλύψουν τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι ευκαιρία να πατήσουμε γκάζι για την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων. Χωρίς βιώσιμα και ανθεκτικά κτίρια δεν πάμε πουθενά» είπε ο κ. Γιαννικόπουλος, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο στοκ ακινήτων θα αποκτά σταδιακά αξία μέσα από τις ενεργειακές παρεμβάσεις.
O Μάξιμος Καλατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Makt από την πλευρά του επισήμανε ότι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, υποστηρίζοντας πως μπορούμε να το αναβαθμίσουμε ενεργειακά και να μειώσουμε το συνολικό κόστος λειτουργίας του.
Πράσινα και με την… βούλα
Σύμφωνα με στοιχεία της CW Proprius, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση 350.000 τ.μ. νέων κτιρίων, τα οποία θα είναι εξ ολοκλήρου «πράσινα».
Μεταξύ των νέων κτιρίων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED, περιλαμβάνονται ο Πύργος Πειραιά (25.000 τ.μ.), συγκρότημα γραφείων στο ακίνητο της πρώην Kodak (51.000 τ.μ.), όπως επίσης και το κτίριο του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart (26.500 τ.μ.), το οποίο θα μετατραπεί σε κτίριο γραφείων.
Πηγή: ΟΤ