Παρασκευή
11
Ιούλιος
TOP

Π. Μαντάς για Ψηφιακό Πελατολόγιο: «Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη στήριξη των μικρών συνεργείων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με την υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου στον κλάδο των επισκευαστών οχημάτων και μοτοσυκλετών αναδεικνύει με Αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς.

Η παρέμβαση του κ. Μαντά βασίζεται σε επίσημο ψήφισμα της ΕΟΒΕΑΜΜ και της ΟΒΕΑΜΜΕ (φορέων των επισκευαστών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών), το οποίο παραδόθηκε στον βουλευτή κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των δύο Ομοσπονδιών, κατά την οποία συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα. Στο ψήφισμα περιγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα χιλιάδες συνεργεία της χώρας, και ειδικά οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, εξαιτίας της εφαρμογής ενός συστήματος που, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές και οργανωτικές αδυναμίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου επιφέρει αυξημένο διοικητικό και οικονομικό βάρος στους επαγγελματίες, καθώς απαιτεί μηχανογράφηση, εξοικείωση με νέα ψηφιακά εργαλεία και συχνές καταχωρίσεις δεδομένων, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη την έλλειψη προσωπικού ή τεχνικών υποδομών που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των συνεργείων, αφού πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους ή για μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ίδια η πλατφόρμα εμφανίζει τεχνικές δυσλειτουργίες, όπως προβλήματα στη βάση δεδομένων, έλλειψη διασύνδεσης με άλλα ψηφιακά συστήματα (π.χ. πινακίδες κυκλοφορίας), καθώς και περιορισμούς στην έκδοση παραστατικών, ζητήματα που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες στη χρήση της.

Ιδιαίτερα έντονη είναι επίσης η ανησυχία που εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου σχετικά με τον κίνδυνο επιβολής αυτόματων προστίμων, είτε εξαιτίας ακούσιων λαθών είτε λόγω τυχόν καθυστερήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο δε κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά όχι μόνο από την καθημερινή πίεση που δέχονται, αλλά και λόγω των περιορισμένων ανθρώπινων πόρων που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ η απασχόληση επιπλέον διοικητικού προσωπικού, όπως διαθέτουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, είναι εκτός των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μαντάς ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα σε τρεις βασικούς άξονες: (1) ουσιαστική διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς για επανασχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε να γίνει πιο εύχρηστη και λειτουργική, (2) εκπόνηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης για την τεχνολογική αναβάθμιση των συνεργείων, και (3) καθιέρωση επαρκούς μεταβατικής περιόδου προσαρμογής, ώστε η εφαρμογή του μέτρου να γίνει με όρους δίκαιους και εφαρμόσιμους στην πράξη. «Η πολιτεία», όπως τονίζει ο βουλευτής, «οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τους επαγγελματίες του κλάδου και να διασφαλίσει ότι η μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα γίνει με σχέδιο, λογική, αλλά και κοινωνική ευαισθησία».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 11/07/2025

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:   Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

 

Θέμα: «Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο Ψηφιακό Πελατολόγιο»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σας διαβιβάζω το από 27/06/2025 ψήφισμα της “Ενιαίας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών” (ΕΟΒΕΑΜΜ) και της “Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων & Μοτοποδηλάτων Ελλάδος” (ΟΒΕΑΜΜΕ), σχετικά με την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου για τον κλάδο τους.

Το επισυναπτόμενο ψήφισμα παραδόθηκε σε εμένα κατόπιν συνάντησης που πραγματοποίησα με εκπροσώπους των φορέων, στην οποία δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα. Όπως διαπιστώθηκε, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι κατά κύριο λόγο διαθέτουν μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις ατομικού ή οικογενειακού χαρακτήρα, συμμερίζεται την ανάγκη να υπάρξει συστηματικότερη προσέγγιση από την πλευρά της πολιτείας αναφορικά με το πελατολόγιο που εξυπηρετείται από τα καταστήματά τους, ωστόσο επσημαίνονται σημαντικά προβλήματα που καθιστούν ιδιαίτερα δυσλειτουργική την υλοποίηση που έχει επιλεχθεί.

Ανάμεσα στα κυριότερα ζητήματα που επισημαίνονται είναι η σημαντική γραφειοκρατική επιβάρυνση και το επιπλέον μηχανογραφικό κόστος που πλέον αναγκάζονται να αναλάβουν με ανελαστικό τρόπο οι επαγγελματίες σε ατομικό επίπεδο, η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι μεγαλύτερων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν εξειδικευμένο προσωπικό για το γραφειοκρατικό σκέλος της δουλειάς, η καθολική αδυναμία τους να προσλάβουν διοικητικό προσωπικό, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος αυτόματης επιβολής προστίμων λόγω πίεσης και καθημερινού ανθρώπινου λάθους.

Επιπλέον σημαντικά είναι και τα τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία της ίδιας της μηχανογραφικής πλατφόρμας (π.χ. δυσλειτουργία βάσης δεδομένων, μη διασύνδεση με μηχανογραφικό σύστημα πινακίδων, αποδοχή ενός μόνο παραστατικού ανά περίπτωση ενώ στην πράξη εκδίδονται διαφορετικά για ανταλλακτικά και εργασία, κλπ.) τα οποία καθιστούν το ψηφιακό περιβάλλον ιδιαίτερα δύσχρηστο και δυσλειτουργικό, προκαλώντας περαιτέρω ανασφάλεια και ανησυχία για την πραγματοποίηση ακούσιων λαθών που πιθανόν να οδηγήσουν σε αυτοματοποιημένα πρόστιμα. Παράλληλα γίνεται προφανές ότι ουσιαστικά δεν έχει υλοποιηθεί μια αποτελεσματική λύση η οποία όχι μόνο να στηρίζει τη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου από την πλευρά της πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις πρακτικές παραμέτρους της εργασίας από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή τις σημαντικές αδυναμίες του συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την ομαλή και εύρυθμη εφαρμογή ενός αναμφίβολα αναγκαίου συστήματος όπως είναι το Ψηφιακό Πελατολόγιο, είναι σημαντικό να υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία διακριτά σκέλη: άμεση διαβούλευση με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς για την προδιαγραφή μιας σύγχρονης, εύχρηστης και πλήρους λειτουργικής πλατφόρμας η οποία να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες που καλούνται να τη χρησιμοποιήσουν, εκπόνηση προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους προσαρμογή, πρόβλεψη για επαρκές μεταβατικό διάστημα προσαρμογής προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης συμμόρφωση των επιχειρήσεων με το νέο καθεστώς.

Εκτιμώντας ότι τα ζητήματα που θίγονται αποτελούν εύλογες και λογικές διεκδικήσεις από την πλευρά των επαγγελματιών, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε στο βαθμό που σας αφορά για την αποτελεσματική ανταπόκριση της πολιτείας.

  Ο αναφέρων βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας