Πέμπτη
8
Δεκέμβριος
TOP

Πάνε να τινάξουν στον… αέρα την ελαιοπαραγωγή -Αναστάτωση από το ενδεχόμενο…φρακάρισμα στα ελαιοτριβεία (video)

Καθώς πλησιάζει η ελαιοσυγκομιδή και τα μηνύματα για τη Μεσσηνία είναι θετικά, στην Περιφέρεια την “είδαν αλλιώς” την κατάσταση και άφησαν να αιωρούνται… απειλές με λουκέτα, περνώντας λάθος μηνύματα προς τα έξω. Και εδώ είναι να απορεί κανείς με αυτούς τους τακτικισμούς σε μια χρονιά που πολλά διακυβεύονται για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής.

«Μια χρονιά με πολύ καλή παραγωγή για τη Μεσσηνία και φαίνεται ότι θα έχουμε καλές τιμές» σημείωσε αρχικά ο Γιάννης Ηλιάδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST σημειώνοντας πως τα απανωτά κύματα ακρίβειας έχουν πλήξει την όλη παραγωγική διαδικασία. «Τα έξοδα που χρειάστηκαν για να φτάσουμε εδώ, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. Μεγάλο μέρος της αύξησης της τιμής έχουν «κουρέψει» αυτές οι αυξήσεις οπότε στο τέλος της χρονιάς δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι καλύτερη η φετινή χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη», υπογράμμισε.

Η απειλή που έρχεται να κλονίσει συθέμελα την παραγωγική διαδικασία έχει να κάνει με τα μηνύματα που έστειλε η Περιφέρεια διαμέσου του κ. Τσουκαλά στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ -ανεξήγητα για την περίοδο που βρισκόμαστε- πως όσα πυρηνελαιουργεία δεν ολοκληρώσουν την διαδικασία της τεχνικής ανασυγκρότησης θα κλείσουν. Φυσικά το κόστος; Ανυπολόγιστο, αφού, όπως σημειώνει ο κ. Ηλιάδης ο ρόλος των πυρηνελαιουργείων στην όλη εξίσωση της ελαιοπαραγωγής είναι εξαιρετικά σημαντικός.

«Το πυρηνελαιουργείο μετά το ελαιοτριβείο είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας, ο οποίος έρχεται να καλύψει ένα μέρος των εσόδων. Εάν εκεί δεν υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία ουσιαστικά θα σταματήσουμε να δουλεύουμε!» δήλωσε φανερά προβληματισμένος. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου αναμένεται μάλιστα να εξελιχθεί και η γενική συνέλευση του Συνδέσμου όπου «θα έχουμε τεκμηριωμένη άποψη» σημείωσε λέγοντας πως ο σύνδεσμος της Μεσσηνίας παρακολουθεί κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

Αντί να κατευνάσει την όποια αναστάτωση που προκαλεί το… αιώρημα των απειλών ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στην παρέμβασή του στην τηλεόραση BEST, μένοντας ωστόσο εκτεθειμένος σε μια σειρά από ερωτήματα που ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και όχι την… μπάλα στην εξέδρα.

Ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε πως η φάση που αναφέρεται ως τεχνική ανασυγκρότηση έχει να κάνει με το “...να βελτιώνουμε με τον τρόπο λειτουργίας και τον εξοπλισμό και έκανε λόγο γιαμια τέτοια σειρά ενεργειών και κάποιοι από τους τρόπους είναι τα φίλτρα για τα σωματίδια”, τα οποία όπως εν τέλει διευκρινίστηκε δεν έχουν σχέση με το να λύσουν το πρόβλημα με τον καπνό και την οσμή!

Αφού στάθηκε στις γενικού τύπου αναφορές αποκαλύφθηκε… απροκάλυπτα πως μετρήσεις δεν έγιναν πέρυσι, αλλά πορεύονται με τι… άραγε; στις όποιες επιδιώξεις θέτουν;

Αφού δεν υπήρξε καμία απάντηση στο ζήτημα της μετεγκατάστασης σε κατάλληλη περιοχή για τα πυρηνελαιουργεία, αποκαλύφθηκαν τα… δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική στις Περιφερειακές Ενότητες, αφού άλλα ισχύουν στη Μεσσηνία και άλλα αλλού, την ώρα με την… περιβόητη πια 6ωρη διακοπή της λειτουργίας δημιουργούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Δεν απείλησα κανέναν, είπα ακριβώς τι έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια, μην στέκεστε στο τι θα συμβεί εάν δεν γίνει Τεχνική Ανασυγκρότηση γιατί αυτά τα τρία χρόνια οι επιχειρηματίες έχουν κάνει προσπάθειες» είπε στο τέλος ο κ. Τσουκαλάς θέλοντας να αναφέρει πως είναι με τους ελαιοπαραγωγούς.