Περισσότερες επιλογές θα έχουν φέτος οι περίπου 90.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς συνολικά 17 τμήματα προστίθενται σε ένα ή περισσότερα επιστημονικά πεδία σε σχέση με το 2025. Τα περισσότερα είναι τμήματα στρατιωτικών σχολών και θεατρικών σπουδών.
Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με την απόφαση οι υποψήφιοι αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες. Επίσης, η μετακίνηση τμημάτων μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων έχει στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο, την καλύτερη αντιστοίχιση των γνωστικών αντικειμένων με τα μαθήματα εξέτασης.Ειδικότερα, οι αλλαγές ανά επιστημονικό πεδίο είναι οι εξής:
• Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) προστίθεται το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα την Αμφισσα.
• Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) προστίθενται τα τμήματα: Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (Αθήνα), Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών (Πάτρα), Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελοποννήσου – ΠΑΠΕΛ (Ναύπλιο), Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (Αμφισσα), Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού (Θήβα), Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) – Στρατιωτικές Σχολές.