Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα την Πέμπτη τα ΕΠΑΛ, την Παρασκευή τα ΓΕΛ – Όλο το πρόγραμμα εξετάσεων

Στην τελική ευθεία για την μάχη για τις Πανελλήνιες 2024 εισέρχονται χιλιάδες υποψήφιοι μαθητές, με στόχο να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να μπουν στην σχολή της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει στις 68.851.

Η αυλαία των Πανελληνίων ανοίγει την Πέμπτη 30 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ στις 31 Μαΐου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα εξεταστούν, με την σειρά τους, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Να σημειωθεί ότι λόγω της διεξαγωγής των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου επηρεάζεται και το πρόγραμμα των Πανελληνίων. Στα ΓΕΛ οι μαθητές θα εξεταστούν στις 6 Ιουνίου και θα δώσουν το επόμενο μάθημα στις 12 Ιουνίου, ενώ, από την πλευρά τους, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα δώσουν μάθημα στις 5 Ιουνίου και εν συνεχεία στις 11 Ιουνίου.

Άγχος, πίεση, θυμός, απόγνωση. Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους υποψηφίους, καθώς καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, με αποτελέσματα να διερωτώνται συνεχώς «τι θα γίνει αν αποτύχω;».

Χρήσιμες συμβουλές για τους υποψήφιους

Όμως, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να περιορίσουν το άγχος τους οι υποψήφιοι, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απομακρύνουν κάθε αρνητική και τοξική σκέψη. Η ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια των εξετάσεων παίζει κομβικό ρόλο στην ενέργεια των υποψηφίων. Ψάρια, φρέσκοι χυμοί, φρούτα και λαχανικά βοηθάνε στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας, στη βελτίωση της διάθεσης και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Επίσης, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ, αφού μπορεί να προκαλέσει επιπλέον νευρικότητα και ανησυχία. Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συγκέντρωση και ωφελεί πολύ περισσότερο από να ξενυχτάνε οι υποψήφιοι για να «βγάλουν» την ύλη, κάνοντας επαναλήψεις. Επομένως, οι μαθητές πρέπει να συμπληρώνουν τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου και να μην μένουν ποτέ ξύπνιοι μέχρι αργά. Εξάλλου, το βασικό διάβασμα έχει προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες και τώρα μένουν οι επαναλήψεις. Έτσι, το μυστικό είναι η μεθοδικότητα και ο σωστός προγραμματισμός, ώστε να καλυφθούν οι εναπομείνασες απορίες και να γίνει ένα «φρεσκάρισμα» της ύλης.

Το πολύωρο διάβασμα ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση και να μην μπορούν οι υποψήφιοι να αποθηκεύσουν περαιτέρω ύλη. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο, οι μαθητές να κάνουν μικρά διαλείμματα, κατά τα οποία μπορούν να πάνε για περίπατο ή να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, ούτως ώστε να αποφορτιστούν. Τα διαλείμματα, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεπερνάνε την μια ώρα, γιατί τότε, χάνεται η συγκέντρωση και αποσπάται η προσοχή. Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο του άγχους.

Σχημάτισε μια γροθιά με το χέρι σου και σφίξε ελαφρά. Κράτα τη γροθιά σου για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα, άνοιξε τη γροθιά σου και, ίσως, νιώσεις μια ανακούφιση από την ένταση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο έλεγχος της αναπνοής, οπότε, μπορείς να κάνεις εισπνοές από την μύτη, να κρατάς την αναπνοή σου για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να κάνεις εκπνοή από το στόμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη newsit.gr