Πέμπτη
25
Ιούλιος
TOP

Παπαευαγγέλου: Απολύτως αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες

Μεγάλο μέρος της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημία του κορωνοϊού αφιέρωσαν οι ειδικοί στο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Η καθιερωμένη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ήταν λακωνική στην τοποθέτησή της, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που βοηθούν στην πανδημία από κάθε βήμα. Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που αντιμετωπίζουμε, και αντιμετωπίζουμε καλά, εδώ και ενάμισι χρόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας».

Σε φάση σταθεροποίησης η πανδημία
H πορεία της πανδημίας εμφανίζει σαφή σταθεροποίηση, διαφαίνεται μάλιστα μια ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ωστόσο πως αυτό αφορά κυρίως στα νέα κρούσματα αλλά και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (15% μειωμένες).

Αντίθετα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει υψηλός, είπε η καθηγήτρια, που σημείωσε επίσης πως ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί σταδιακά από το 3,4% στο 2,4%.

Αν και ο συνολικός αριθμός των self test έχει μειωθεί, αυτά εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην παρακολούθηση της πανδημίας, πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ικανοποιητική η πορεία της πανδημίας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Όπως είπε η Β. Παπαευαγγέλου, η πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική.

Η επιτροπή παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στις μεγάλες πόλεις, όπου λόγω του αυξημένου πληθυσμού η διάδοση του ιού είναι πιο ραγδαία. Αυτή τη στιγμή, αυξημένη επιδημιολογική διάδοση παρουσιάζουν οι περιοχές Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και περιοχές στο βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων, που σήμερα είναι 65 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα, επανέλαβε η κ. Παπαευαγγέλου, 9 στους 10 διασωληνωμένοι, ήταν είτε ανεμβολίαστοι είτε ατελώς εμβολιασμένοι.

Στόχος να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία
Η Βάνα Παπαευαγγέλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της στο άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα.

«Στόχος είναι να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση, χωρίς διακοπές» είπε, και σημείωσε πως η ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιτροπής για τον κορωνοϊό μελέτησε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διαδικασίες για την επιστροφή στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικους.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού, ενώ σημείωσε ότι ο συστηματικός έλεγχος όλων των ανεμβολίαστων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση.

Όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, αλλά και άλλα μέτρα, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να τηρούνται.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως με τη νέα σχολική χρονιά, το τμήμα δεν θα κλείνει με την εμφάνιση ενός κρούσματος.

Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στο σχολείο
«Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου» είπε, και επισήμανε: «Να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Κι αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο εξαιτίας του συστηματικού ελέγχου με self test».

Η καθηγήτρια ανέφερε ακόμη πως, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Γυμνάσια είναι 14%. «Θα κλείσω με την ευχή να έχουμε φέτος μια απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των πανεπιστημίων μας», είπε η καθηγήτρια.

Μαγιορκίνης: Αύξηση των θανάτων κατά 20%-30% την προηγούμενη εβδομάδα
Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται παγκοσμίως κατά 7% την τελευταία εβδομάδα, όπως και ο ρυθμός των θανάτων κατά το ίδιο ποσοστό.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, κατά 20%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μια σημαντική αύξηση κατά 20%-30% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης.

Πηγή: iefimerida.gr