Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Παπανδρέου: Πώς ο Καραμανλής μας χρεοκόπησε – και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει ως και σήμερα

«Μέχρι και αγροτικό κανάλι με 56 δημοσιογράφους που δεν λειτούργησε ποτέ. 10.000 αγροφύλακες επαναπροσλήφθηκαν το 2007 για να βγουν πολλοί στη σύνταξη το 2008», υπενθύμισε μεταξύ πολλών άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, σε μια συνέντευξη με αφορμή και τις αποκαλύψεις Δούκα – Λιβανού.

Δέκα ημέρες μετά την αποκάλυψη του on camera διαλόγου του Πέτρου Δούκα και του Σπήλιου Λιβανού για την στρατηγική των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, προεκλογικά, το 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου, ηττημένος εκείνων των εκλογών και Πρωθυπουργός το 2009 παίρνει ο ίδιος θέση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι όχι μόνο συγκυβέρνησε με την «καραμανλική Δεξιά», αλλά και ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να καλύπτει τα όσα έγιναν στην πενταετία Καραμανλή (2004-2009).

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στον Διονύση Νασόπουλο, ο οποίος τον ρώτησε για τον περιβόητο πλέον «διάλογο της Σπάρτης» που οδήγησε και στην απομάκρυνση του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Θα ευχόμουν ειλικρινά, ο διάλογος αυτός να μην ήταν προϊόν μιας ελαφράς προσέγγισης των τραγικών, από κάθε πλευρά, γεγονότων που βιώσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2007» είπε, για να συμπληρώσει: «Αυτό που ρωτάτε, και δικαίως, είναι εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή, είναι η έχουσα την ευθύνη της καταστροφής και μαζί της ηθικής έκπτωσης που ακολούθησε. Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτό αποκάλυψε και ο περίφημος “διάλογος της Σπάρτης”. Αποκάλυψε το πώς η τότε κυβέρνηση εργαλειοποίησε την καταστροφή. Πάνω στην απόγνωση και την οδύνη των ανθρώπων στήθηκε ένα παιχνίδι εξαγοράς συνειδήσεων με τα τριχίλιαρα. Στόχος τους οι επερχόμενες εκλογές. Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά, είναι ακόμη πιο σημαντική και κρίσιμη. Δεν είναι μόνο τα εκάστοτε πρόσωπα που έχουν ευθύνες. Είναι οι αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές γύρω από την πολιτική και τη διαχείριση της εξουσίας στη χώρα μας, από καταβολής ελληνικού κράτους. Αποτελούν την πραγματική αιτία. Και αν αυτές δεν αλλάξουν ριζικά, θα βρεθούμε πάλι μπροστά σε νέες καταστροφές και εθνικές τραγωδίες. Είναι η πελατειακή αντίληψη και πρακτική. Είναι ακόμη και ο θαυμασμός για τη “μαγκιά”, για τη λογική ότι το “κράτος είμαστε εμείς” όταν κερδηθούν οι εκλογές. Βολεύοντας τους κομματικά χρήσιμους αντί των άξιων».

Ο ίδιος έπιασε το νήμα από τα όσα περιέγραφε υπερήφανος ο κ. Δούκας στη συνέλευση στη Σπάρτη μαζί με άλλα κομματικά στελέχη της ΝΔ και την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να περιγράψει τι συνέβη επί Καραμανλή και πώς υπονομεύτηκε η πορεία της χώρας, η οποία οδηγήθηκε τελικά στα μνημόνια.

«Αν αποκάλυψε κάτι ακόμη ο “διάλογος της Σπάρτης”, είναι ότι αυτές οι αντιλήψεις ζουν και βασιλεύουν στους κόλπους της ΝΔ. Δεν είναι, ιστορικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων και της χώρας που υπολείπονταν έναντι άλλων λαών και χωρών, είναι οι αντιλήψεις εκείνες και οι νοοτροπίες που είτε τα απαξιώνουν, είτε τα αφήνουν αναξιοποίητα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα και περιβάλλον ευδαιμονίας φτάσαμε στο σημείο η σπατάλη και η κακοδιαχείριση εκείνη την περίοδο να ξεπεράσει κάθε όριο. Θυμίζω: ίδρυση εκατοντάδων νέων οργανισμών και φορέων, μέχρι και αγροτικό κανάλι με 56 δημοσιογράφους που δεν λειτούργησε ποτέ. 10.000 αγροφύλακες επαναπροσλήφθηκαν το 2007 για να βγουν πολλοί στη σύνταξη το 2008. Εκατοντάδες επιτροπές που υπολογίσαμε ότι κόστιζαν 1 δισ. τον χρόνο. Υπερδιπλασιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που οδήγησαν στο τρομακτικό έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ.

»Αποτέλεσμα, ο διπλασιασμός του χρέους. Τα σχεδόν 150 δισ. ευρώ του χρέους, ξεπέρασαν τα 300 δισ. Χωρίς μάλιστα να το δικαιολογούν κάποιες επενδύσεις ή δημόσια έργα. Οπως και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με τις εξαγωγές να υπολείπονται κατά πολύ των εισαγωγών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από το δημόσιο έλλειμμα, και το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Τα πληρώνουμε ακριβά μέχρι και σήμερα. Και δυστυχώς, τα βλέπουμε πάλι σήμερα», προσέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Επίσης ανέφερε ένα παράδειγμα της συμπαιγνίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν όλες οι ευθύνες για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε στην Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία, όπως σημείωσε, ήταν «κόλαφος για την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Τι έγινε στην Ελλάδα με αυτήν την Εκθεση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης και της πρακτικής του πελατειασμού», προσέθεσε για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Θυμίζω ότι η Εκθεση αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια που γινόταν η έρευνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκπόνησή της, ετύγχανε αλλεπάλληλων θετικών δημοσιευμάτων και αντίστοιχων επισημάνσεων από τα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ψήφισή της από τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόλυτη σιωπή».

Ο ίδιος δε κατέληξε:

«Και η παραμικρή συζήτηση για αυτήν την Εκθεση-κόλαφο των τότε κυβερνήσεων της ΝΔ, έθετε υπό αμφισβήτηση τα αφηγήματα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για τα Μνημόνια έφταιγε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όπως είδαμε αργότερα, δεν βόλευε και τη διαμόρφωση της μετέπειτα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική Δεξιά. Δυστυχώς την καλύπτει μέχρι σήμερα. Πέρα από το γεγονός ότι οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πελατειακού χαρακτήρα αντιλήψεις».

Πηγή: Protagon.gr