Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Παράθυρο… για παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία και το 2022

Την παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασία” το 2022 εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει η στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr από τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία θα αποφασίσουν από κοινού σε σχέση με συγκεκριμένο θέμα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ακόμα “κλειδώσει”, είναι η συνέχιση της “Συν-Εργασίας” ακόμα για 3 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2022.

Θετικοί, πάντως, προς αυτό το ενδεχόμενο τάσσονται κύκλοι επιχειρήσεων, οι οποίοι σχολιάζουν στο Capital.gr πως έτσι όχι μόνο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% κατά τη διάρκεια των lockdowns και των άλλων περιοριστικών μέτρων το 2020-2021, αλλά και συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις λόγω των τρεχόντων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού (πχ lockdown στους ανεμβολίαστους) αλλά και του πληθωριστικού κύματος.

Οι πιέσεις αυτές, σχολιάζουν οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα ενταθούν παραπέρα, σε περίπτωση που επεκταθούν, με οποιαδήποτε μορφή, και τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πορείας της πανδημίας σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πτώσης της ζήτησης λόγω της ακρίβειας που φέρνει η αύξηση των διεθνών τιμών.

Υπενθυμίζεται πως η ισχύς του μηχανισμού “Συν-Εργασία” λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Οκτώβριος 2021), τα οποία έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας, πάνω από 35.000 είναι ενταγμένοι στο μηχανισμό “Συν-Εργασία”.

Από εκεί και έπειτα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022, δεν έχει θεσπισθεί κανένα άλλο μέτρο στήριξης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης των πληγέντων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση μη παράτασης του μηχανισμού “Συν-Εργασία” μετά τον τρέχοντα μήνα δηλαδή τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2022 κλπ, οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε αυτόν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους σε νέα, δυσμενέστερα δεδομένα, είτε υποβαθμίζοντας εργασιακές συμβάσεις, είτε αυξάνοντας τις δαπάνες τους για μισθούς και εισφορές (σε περίπτωση επαναφοράς των όρων των υφιστάμενων συμβάσεων), σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη επιχειρήσεων.

Τονίζεται πως όλα τα νέα μέτρα, τα οποία έχει περάσει πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και προπαντός το “πρώτο ένσημο” και το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, αφορούν αφενός το σύνολο των επιχειρήσεων και αφετέρου την πρόσληψη νέων εργαζομένων (εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ).

Σε περίπτωση παράτασης του μηχανισμού “Συν-Εργασία”, στελέχη επιχειρήσεων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίοδο αναφοράς της μείωσης του τζίρου (κατά τουλάχιστον 20%).

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” θα πρέπει να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα από τον Απρίλιο 2020 το έως Μάρτιο 2021.