Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Πετρέλαιο: Κοντά στα 95 δολάρια η τιμή του μπρεντ – Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα για άνοδο

Συνεχίζουν την ανοδική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ έχουν κάνει πιο σφιχτή την αγορά.

Το μπρεντ πλησίασε τα 95 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα ράλι τριών εβδομάδων που αύξησε τις τιμές κατά 11%. Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να επεκτείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή τους έως το τέλος του έτους, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα είναι σήμερα βασικός ομιλητής στο Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Συνέδριο που γίνεται στο Κάλγκαρι.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι θα παρατείνει την οικειοθελή μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώνει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια.

Η τιμή του αργού στο Λονδίνου είναι αυξημένη σχεδόν 10% από την αρχή του έτους καθώς οι προοπτικές της ζήτησης βελτιώνονται κάπως, με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν μάλλον την ύφεση και τα κινεζικά διυλιστήρια να φουλάρουν τις μηχανές.

Μειώνονται τα αποθέματα

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν, ενώ οι κερδοσκόποι ενίσχυσαν τα στοιχήματά τους για άνοδο των τιμών του μπρεντ και του αμερικανικού αργού σε υψηλό επίπεδο 15 μηνών.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Fed, προσπαθούν να αποφασίσουν αν έχουν κάνει ήδη αρκετά στο μέτωπο των επιτοκίων για να μειώσουν τον πληθωρισμό. Μέσα στην εβδομάδα θα αποφασίσουν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική τους.

«Η προσοχή είναι πιθανό να στραφεί στη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα, αλλά το αυξανόμενο σφίξιμο στην προσφορά και η μείωση των αποθεμάτων πιθανόν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το κλίμα ανόδου των τιμών», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Vanda Insights.

Τα διυλισμένα προϊόντα, όπως το ντίζελ, εκπέμπουν προειδοποιητικά μηνύματα, με τα διυλιστήρια παγκοσμίως να μη μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή επαρκών καυσίμων.

ΠΗΓΗ imerisia.gr