Δευτέρα
4
Μάρτιος
TOP

Πιλοτική δράση ανακύκλωσης Βιο αποβλήτων στο Δήμο Καλαμάτας Eco – Έτοιμος (video & pic’s)

Από την γειτονιά του πάρκου στην οδό Χρυσανθέμων ξεκίνησε η πιλοτική δράση ανακύκλωσης βιοαποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα «Eco – Έτοιμος» αφορά στην ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων και αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα που έχουν οι πολίτες με τους κάδους απορριμμάτων, λόγω οσμών και εντόμων, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 400 νοικοκυριά στην περιοχή νότια του νέου Δημαρχείου που περικλείεται από τις οδούς: Λήμνου (από Ανθέων) Ελαίας, Χρυσανθέμων, Ρόδων, Ανεμώνης, Μυρτιάς, Ανθέων.

Συνολικά διανεμήθηκαν σχεδόν 200 μικροί οικιακοί κάδοι με ειδικό βιο-φίλτρο που αποτρέπει τις οσμές στους οποίους μπορούν οι πολίτες να ρίχνουν τα βιο-απόβλητα της κουζίνας τους, και όταν ο μικρός κάδος- που περιέχει βιοδιασπώμενες σακούλες- γεμίζει, οι σακούλες θα πετάγονται στους μεγάλους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν αρχικά σε συγκεκριμένες γειτονιές, με ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου να συλλέγει τα βιο-απόβλητα.

368030836 1878068412588909 8702550546827980996 n

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε πως έπειτα από την διανομή περίπου 550 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για τη μείωση των αστικών απορριμμάτων συνεχίζονται με αυτή  την  πιλοτική δράση η οποία θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και θα λειτουργήσει ως προάγγελος του Προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω» για το οποίο περιμένουμε έγκριση.

Η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, δήλωσε πως η υπηρεσία φιλοδοξεί να επεκταθεί το δίκτυο αποδιαλεγμένου οργανικού υπολείμματος σε βάθος χρόνου, σε όλον τον Δήμο.

Τι ρίχνουμε στους μικρούς οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων

-Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα)

-Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)

-Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)

-Τσόφλια αυγών

-Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια

-Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες, γιαούρτι κλπ

-Λίγα φύλλα

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε μέσα στους οικιακούς κάδους βιο-αποβλήτων

-Νωπά κρέατα και ψάρια

-Μαγειρικά λάδια και λίπη

-Συσκευασίες κάθε είδους

-Κάψουλες καφέ

-Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι

-Στάχτη

-Αποτσίγαρα

-Ακαθαρσίες κατοικιδίων