Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Πληθωρισμός: Επιστροφή στο… 1994 – Για πόσο θα συνεχιστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών και το ράλι ανόδου στις τιμές τις τελευταίες ημέρες προμηνύει ότι η κατάσταση αυτή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τον πληθωρισμό να έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα του 1994, «σκαρφαλώνοντας» στο 11.3%.

Η επιβάρυνση είναι για πολύ κόσμο δυσβάσταχτη και μπορεί να δημιουργεί και υπαρξιακά προβλήματα, επεσήμανε ο τέως πρόεδρος Επιτροπής ΚεφαλαιαγοράςΧ. Γκότσης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», στο Open tv.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια τον τελευταίο μήνα:

Ο κ. Γκότσης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, κυρίως όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, «ήρθε για να μείνει». «Ακόμη και αν δούμε να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι νέες αυξήσεις, οι τιμές αυτές θα παραμείνουν και νομίζω ότι θα το ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη», είπε ο κ. Γκότσης.

Οι εκτιμήσεις, παγκοσμίως αλλά και εδώ, είναι ότι το 2023 και το 2024 θα έχουμε περαιτέρω επιβαρύνσεις, υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οπως είπε, στα ενεργειακά προϊόντα το ζήτημα είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Από τα logistics… στο καλάθι της νοικοκυράς

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, δημιουργούνται συνθήκες στην αγορά, που σταθεροποιούν τις τιμές αρκετά ψηλά, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τα logistics, τόνισε: «Τα συμβόλαια εκεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για του χρόνου και για τον επόμενο χρόνο, σταθεροποιούνται αρκετά υψηλά. Για παράδειγμα,  αν ένα κοντέινερ κόστιζε πριν 2-3 χρόνια 2.000 δολάρια, τώρα έχει φθάσει τα 14, 16, 18.000. Κλείνονται συμβόλαια, τα οποία είναι πολύ υψηλά, αλλά έτσι εξασφαλίζουν οι μεταφορικές εταιρείες, δηλαδή οι εφοπλιστές μας, για τα 2-3 επόμενα χρόνια πολύ υψηλά κόμιστρα, κάτι που θα επιβαρύνει τα προϊόντα».

«Πετάει» στα 3 ευρώ η βενζίνη – «Ερχονται λουκέτα σε πρατήρια»

Σοκαριστικές είναι οι τιμές της βενζίνης, τόσο στα πρατήρια του λεκανοπεδίου όσο και στη νησιωτική χώρα, όπου βρίσκεται μια ανάσα από τα 3 ευρώ. Ενδεικτικά, η βενζίνη σε πρατήριο στο Μοσχάτο έφθασε την τιμή των 2,499 ευρώ/λίτρο, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, με 2,839 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη imerisia.gr