Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Ποια χώρα καταργεί φέτος τον Άγιο Βαλεντίνο

Η γιορτή που υμνεί τον έρωτα θα γιορταστεί και φέτος με κάθε επισημότητα, με καρδούλες, λούτρινα αρκουδάκια, σοκολάτες και λουλούδια να έχουν και πάλι την τιμητική τους. Ποια χώρα λέει “bye bye love” στον Άγιο Βαλεντίνο;

Η Ημέρα των Ερωτευμένων πλησιάζει και όσο κι αν ανήκετε σε εκείνους που δεν θα αντέξουν και φέτος τον υπέρμετρο ρομαντισμό που θα κατακλύσει τα πάντα και θεωρούν cheesy τις εκδηλώσεις αγάπης των ζευγαριών, ο Άγιος Βαλεντίνος θα γιορταστεί και φέτος παντού με κάθε επισημότητα.

Ή σχεδόν παντού.

Συγκεκριμένα, το κρατικό Συμβούλιο Προστασίας των Ζώων της Ινδίας (Animal Welfare Board) έκανε “στροφή” την Παρασκευή (10/02) καλώντας τους πολίτες να γιορτάσουν την “Ημέρα αγκαλιάς της αγελάδας” (“Cow Hug Day”) στις 14 Φεβρουαρίου φέτος αντί για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η ανατροπή ήρθε πυροδοτώντας σφοδρή κριτική από το κοινό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Γυναίκα αγκαλιάζει αγελάδα στην Ινδία
Γυναίκα αγκαλιάζει αγελάδα στην Ινδία  AP

“Αυτό δεν είναι αστείο!”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε tweet του ο Ashok Swain, καθηγητής Έρευνας Ειρήνης και Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, ως απάντηση στην έκκληση του Animal Welfare Board.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν εξήγησε γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ενώ την Τετάρτη, όπως αναφέρει το TIME, το κυβερνητικό τμήμα αποκάλεσε τις αγελάδες “ραχοκοκαλιά” του ινδικού πολιτισμού και της αγροτικής οικονομίας, λέγοντας ότι “το αγκάλιασμα των αγελάδων θα φέρει συναισθηματικό πλούτο και θα αυξήσει την ατομική και συλλογική ευτυχία”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το αγκάλιασμα των αγελάδων θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της απειλής για τις βεδικές παραδόσεις – οι οποίες προέρχονται από τα αρχαία θρησκευτικά ινδουιστικά κείμενα των Βέδων – που αντιμετώπισαν “σχεδόν εξαφάνιση” λόγω του εκδυτικισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι μία από τις λίγες φορές που μία κυβερνητική οργάνωση εκφράζει την έντονη αντίδρασή της κατά της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ τα τελευταία χρόνια οι σκληροπυρηνικοί ινδουιστές είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν επιδρομές σε καταστήματα και να καίνε κάρτες και δώρα.

Πώς γιορτάζει η Ινδία την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα τελευταία χρόνια;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου άρχισε να αποκτά δημοτικότητα καθώς η Ινδία προχώρησε σε μια σειρά από πολιτικές οικονομικής απελευθέρωσης, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο μιας νέας ινδικής μεσαίας τάξης με καταναλωτική δύναμη και στην αγορά δώρων και καρτών από διεθνείς μάρκες, όπως η Hallmark και Ινδικά καταστήματα όπως το Archie’s.

Σήμερα, νεαρά ζευγάρια Ινδών, ειδικά σε αστικές πόλεις όπως το Δελχί, η Βομβάη και η Μπανγκαλόρ, συνήθως γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χαρίζοντας ο ένας στον άλλο μπαλόνια και σοκολάτες, περνώντας χρόνο μαζί σε δημόσια πάρκα, κινηματογράφους και εστιατόρια ή πηγαίνοντας σε πάρτι με θέμα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία οι Ινδοί ξόδεψαν περίπου 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια για δώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μόνο το 2020.

Ωστόσο, τέτοιοι εορτασμοί έχουν γίνει “κόκκινο πανί” για φανατικούς ινδουιστές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματίσει ομάδες κατά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό το 2009, μια ομάδα στη νότια πολιτεία Mangalore επιτέθηκε σε γυναίκες επειδή ήταν έξω με άνδρες σε μια παμπ. Το 2020, μια άλλη ομάδα εξέδωσε μια ειδοποίηση στο Δελχί δηλώνοντας ότι οποιοδήποτε ζευγάρι συλληφθεί να εμπλέκεται στην εγκληματική πράξη της «αισχρότητας» θα «παραδοθεί στην αστυνομία».

ΠΗΓΗ News247.gr