Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Ποια οδηγική συνήθεια μαρτυρά πως είστε… ψυχοπαθής;

Μία από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες που μπορεί να έχουμε ως οδηγοί είναι η αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, αυτό οδηγεί σε 3 τύπους απόσπασης της προσοχής: οπτική, χειροκίνητη και γνωστική.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση του τηλεφώνου ενώ οδηγούμε απαιτεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στην κινητή συσκευή με αποτέλεσμα να μην είμαστε πλέον συγκεντρωμένοι στον δρόμο και να πάρουμε τουλάχιστον το ένα χέρι από το τιμόνι για να πληκτρολογήσουμε.

Τα ίδια χαρακτηριστικά συνδέθηκαν επίσης με οδηγούς που κάνουν εσκεμμένα θόρυβο

Πέραν του ολοφάνερου κινδύνου που εγκυμονούν οι παραπάνω κινήσεις, μία νέα μελέτη τώρα αποκαλύπτει πως όσοι στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν συνδέονται στενά με τη συμπεριφορά ενός ψυχοπαθή.

«Σκοτεινή τριάδα»

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία που προέκυψαν από συνεντεύξεις με περίπου 1.000 οδηγούς στη Γερμανία —με το 73% να είναι γυναίκες— περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες ή περίπου το 61% αναγνώρισαν την «προβληματική» χρήση των κινητών συσκευών τους κατά την οδήγηση.

Όλοι τους συνδέθηκαν με αντικοινωνική συμπεριφορά, τον φόβο της απώλειας και τρία χαρακτηριστικά γνωστά ως «σκοτεινή τριάδα»: ναρκισσισμό, σεξισμό και ψυχοπάθεια. Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, τα ίδια χαρακτηριστικά συνδέθηκαν επίσης με οδηγούς που κάνουν εσκεμμένα θόρυβο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν τη σημασία της προβληματικής χρήσης κινητού ως προγνωστικού παράγοντα, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας».

Η ερευνητική ομάδα πρότεινε στρατηγικές για τον περιορισμό της συνήθους χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τεχνολογικές λύσεις, όπως η ενισχυμένη ενσωμάτωση των smartphone με τα συστήματα του οχήματος, η αυστηρότερη επιβολή των υφιστάμενων νόμων κατά της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τους κινδύνους της απόσπασης της προσοχής κατά την οδήγηση.

Πηγή: www.in.gr