Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Ποιες τροφές είναι ύποπτες για εμφάνιση καρκίνου – Η νέα έρευνα για τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα

Ο καρκίνος, η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, έχει συσχετιστεί με συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα.

Ερευνητές όμως, σε μια μετά- ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (ultra-processed food- UPF) και του καρκίνου.

Πρόκειται για σκευάσματα που έχουν υποστεί πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας σε βιομηχανίες για τη μείωση της μικροβιακής αλλοίωσης, την αύξηση της διάρκειας ζωής, την διατήρηση κατά τη μεταφοράσε μεγάλες αποστάσεις και τη βελτίωση της γεύσης τους.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα από 177 μελέτες. Ο πληθυσμός του δείγματος διέφερε μεταξύ των μελετών, κυμαινόμενος από 132.000 έως και 206.000 ατόμων στη μελέτη με τους περισσότερους συμμετέχοντες.

Εξ αυτών, μερικές αξιολογούσαν τη συσχέτιση μεταξύ των υπερεπεξεργασμέων τροφίμων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια μελέτη αξιολόγησε τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέτος και άλλη προσδιόρισε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης UPF και των όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άλλη έρευνα μελέτησε τη συχνότητα εμφάνισης της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και διαφορετική τον συνολικό κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Τα αρχεία διατροφής λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφήςκαι ερωτηματολόγια ιστορικού δίαιτας. Τα είδη τροφών περιλάμβαναν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ψωμί, κέικ, μπισκότα, επιδόρπια, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ