TOP

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2024- Ποιοι θα ωφεληθούν από το 1 δισ. των ελεύθερων επαγγελματιών

Η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι το μεγάλο “στοίχημα” της κυβέρνησης μέσα στο 2024 όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν κατά περισσότερα από 2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση -σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το συνολικό ποσό θα πρέπει να ξεπεράσει τα 63 δις. ευρώ- και ταυτόχρονα να γίνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών με δημοσονομικό αποτύπωμα άνω των 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός φέρνει ακόμα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, θα αποτυπωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών. Θα φανεί δηλαδή πού μπαίνει συνολικά ο πήχης για τα φορολογικά έσοδα -εκτός από τον νέο μηχανισμό φορολόγησης το οικονομικό επιτελείο ψάχνει έσοδα και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ- αλλά και πόσα έσοδα αναμένονται από το κάθε μέτρο χωριστά.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι το τι θα γράψει ο προϋπολογισμός, αλλά το αν θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος.

Διότι όπως λένε και στο οικονομικό επιτελείο, στις μειώσεις φορολογικών συντελεστών του 2024, η απώλεια εσόδων είναι δεδομένη. Από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος θα χαθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, ενώ για να κρατηθούν στο 13% οι συντελεστές στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς (επ’ αόριστον) στον πολιτισμό (κινηματογράφοι και θέατρα επίσης επ’ αόριστον), στον σερβιριζόμενο καφέ και στα κόμιστρα των ταξί (μέχρι το τέλος Ιουνίου και… βλέπουμε), θα χρειαστούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο ότι το μέτρο αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων θα αποδώσει.

Πολλοί θα σκεφτούν να κλείσουν τα βιβλία και να δουλέψουν με μαύρα, άλλοι θα καταφύγουν στα εικονικά τιμολόγια για να φουσκώσουν τις δαπάνες, άλλοι απλώς δεν θα πληρώσουν τους φόρους που θα καταλογιστούν (σ.σ στους επαγγελματίες η εισπραξιμότητα των φόρων που βεβαιώνονται είναι ούτως ή άλλως στο 70%).

Γι’ αυτό και καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά της κοινωνίας. Θα γίνει μέρος της προσπάθειας να περιοριστεί η φοροδιαφυγή; Θα πληρώνει περισσότερο με την κάρτα; Θα ζητά την απόδειξη; Θα λάβει μέρος στις “συμφωνίες” κάτω από το τραπέζι για τις μαύρες συναλλαγές; Μόνο με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τα 63 και πλέον δις. ευρώ δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρωθούν…

Πηγή: thetoc.gr