Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Ποια επιδόματα «χάνουν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Φρένο» μπαίνει στα κοινωνικά επιδόματα που εισπράττουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο σύστημα φορολόγησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024 και θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν φέτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την εφαρμογή του του νέου συστήματος φορολόγησης αναμένεται μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 100 εκατ. ευρώ.

Τι χάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Το χαμηλό δηλωθέν εισόδημα οδηγούσε στη χορήγηση των επιδομάτων στο 70% των επαγγελματιών.

Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται ότι χάνουν τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καθώς και τα επιδόματα στέγασης και τέκνων.

Και αυτό θα συμβεί καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θέτει ο νέος νόμος ανέρχεται στα 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες, το εάν απασχολούν εργαζόμενους αλλά και τον τζίρο τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους είτε θα κοπούν είτε το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνουν θα είναι χαμηλότερο.

διαβάστε το ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ