Κυριακή
3
Νοέμβριος
TOP

Πολύ ζεστή για τους ξένους η Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουριστικό χάρτη

Ανατροπές στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού φέρνει η κλιματική αλλαγή, καθώς προορισμοί που θεωρούνταν ιδανικοί για καλοκαιρινά ταξίδια βρίσκονται σήμερα σε πτώση, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

«Πολλά από τα φυσικά θαύματα του κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ από την υπερθέρμανση που προκαλέσαμε στον πλανήτη, ώστε πλέον είναι πολύ αργά για να διασωθούν», διαπιστώνει το Axios.

«Το νούμερο ένα μήνυμα είναι ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας άσχημης έκπληξης», προειδοποιεί η Kate Marvel, επιστήμονας για το κλίμα στο Project Drawdown.

Σύμφωνα με το Axios, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει ήδη τους ταξιδιώτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, εγκαταλείποντας εντελώς κάποια πρώην τουριστικά hot spots ή επιλέγοντας να τα επισκεφθούν νωρίτερα μέσα στο έτος, πριν ξεκινήσουν οι ακραίες ζέστες.

Αλλά και τα ίδια τα ταξίδια διαταράσσονται από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ακραίοι καύσωνες και ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν επιτρέπουν στα αεροπλάνα να πετάξουν.

Δημοφιλή μέρη στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, που συνήθως  βλέπουν την τουριστική κίνηση να φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στον Ιούλιο, εμφανίζουν θερμοκρασίες-ρεκόρ ή αντιμετωπίζουν πυρκαγιές αυτή την εποχή. Στην ίδια κατηγορία, το Axios συγκαταλέγει και την Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες επιλέγουν πιο δροσερά μέρη, όπως ο Άμστερνταμ ή η Κοπεγχάγη, για να επισκεφτούν το καλοκαίρι και πηγαίνουν στις πιο ζεστές χώρες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Νιου Τζέρσι και η Φλόριντα που είναι κατά κανόνα δημοφιλείς το καλοκαίρι, γίνονται δυσάρεστες ή και επικίνδυνες, καθώς πλήττονται από πλημμύρες, όχι λόγω κάποιας καταιγίδας, αλλά εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Την τελευταία δεκαετία, ο πλανήτης έχει χάσει περίπου το 15% των κοραλλιογενών υφάλων του, σύμφωνα με το Global Coral Reef Monitoring Network. Και κάποιοι από τους πάγους του Glacier National Park έχουν χάσει πάνω από το 80% του μεγέθους τους τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι υψηλότεροι παγετώνες του Έβερεστ έχουν χάσει πάγο 2.000 ετών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Και η απότομη αλλαγή των συνθηκών στο βουνό κάνει την ανάβαση προς την κορυφή ακόμα πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού του Νεπάλ.

Από την άλλη πλευρά, η κλιματική αλλαγή «ανοίγει» νέους προορισμούς που έως πρότινος ήταν πολύ κρύοι για τουρισμό, αλλά τώρα έχουν γίνει αρκετά ζεστοί για να προσελκύσουν ταξιδιώτες. Η Γροιλανδία, για παράδειγμα, χτίζει νέα αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις, καθώς διαπιστώνει αύξηση των επισκεπτών.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr