Τρίτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Πώς θα γίνει η παραγραφή στα χρέη στον e-EΦΚΑ

“Ανάσα” στους παλιούς οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσει η επικείμενη παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία και όχι στην 20ετία όπως ισχύει έως τώρα.

Τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια νομοσχεδίου με σειρά διαφόρων άλλων διατάξεων (π.χ. πάγια ρύθμιση 24 δόσεων) το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο μήνα δήλωσε πως “εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής” και πως “αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί όριο στα 10 χρόνια, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ασφαλιστικές οφειλές.

Η διάταξη αυτή βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την οποία έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός καθώς είναι αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr