Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Πώς θα προστατευτούμε από κορονοϊό, ιλαρά, κουνούπια και καύσωνες φέτος το καλοκαίρι – Αναλυτικές οδηγίες

Με νέες παραλλαγές του κορονοϊού να έχουν κάνει την εμφάνισή τους παραμονές του καλοκαιριού, τους ειδικούς να κρούουν κώδωνα κινδύνου για τα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταδίδουν, αλλά και για τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων για τι πρέπει να ανησυχούμε και για τι όχι.

Αρχής γενομένης από τον κορονοϊό, ισχύει λίγο-πολύ ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα και για το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπο Υγείας της Βαλτιμόρης, παρά τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, το επίπεδο δραστηριότητάς του είναι αρκετά χαμηλό.

Όσοι θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από κορονοϊό και άλλους ιούς του αναπνευστικού θα πρέπει να προσπαθούν να βρίσκονται μαζί με πολύ κόσμο μόνο σε εξωτερικούς χώρους όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή λεωφορείο, καλό θα ήταν να φορούν μάσκα N95 ή άλλη μάσκα υψηλής προστασίας.

Από τις υπόλοιπες μεταδοτικές νόσους, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έξαρση που παρουσιάζει η ιλαρά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ:

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής νόσος που μπορεί να προσβάλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, να οδηγήσει σε επιπλοκές, κυρίως από το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και σε θάνατο. Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς και σπανιότερα από μολυσμένες από ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις επιφάνειες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ημερών, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Oι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

Υψηλές θερμοκρασίες

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο κίνδυνος θερμοπληξίας.

Θα πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά και ηλικιωμένους, όπως και σε άτομα με ιατρικές παθήσεις που μειώνουν την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Όταν προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, όλοι -ειδικά οι πιο ευάλωτοι- θα πρέπει να προσπαθούν να παραμείνουν μέσα σε κλιματιζόμενους χώρους ή στη σκιά εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Θα πρέπει να διατηρούνται ενυδατωμένοι και να αναζητούν αμέσως καταφύγιο σε δροσερό μέρος εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, μυϊκούς πόνους και κόπωση.

Θερμοπληξία

Συμπτώματα θερμοπληξίας:

Υψηλή θερμοκρασία σώματος

Ερεθισμένο, ερυθρό, ξηρό ή υγρό δέρμα

Γρήγορος και δυνατός καρδιακός παλμός

Πονοκέφαλος

Ζάλη

Ναυτία

Σύγχυση

Λιποθυμία

Τι πρέπει να κάνουμε:

Καλούμε ασθενοφόρο

Μετακινούμε το άτομο σε πιο δροσερό μέρος

Εξασφαλίζουμε την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου, παρέχοντάς του δροσερά ρούχα ή κάνοντάς του ένα δροσερό μπάνιο

Δεν του δίνουμε να πιει τίποτα

Θερμική εξάντληση

Συμπτώματα θερμικής εξάντλησης:

Έντονη εφίδρωση

Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα

Γρήγορος, ασθενής καρδιακός παλμός

Ναυτία ή έμετος

Μυϊκές κράμπες

Κούραση ή αδυναμία

Ζαλάδα

Πονοκέφαλος

Λιποθυμία

Τι πρέπει να κάνουμε:

Μετακινούμαστε σε δροσερή τοποθεσία

Χαλαρώνουμε τα ρούχα μας

Εφαρμόζουμε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο

Πίνουμε μερικές γουλιές νερό

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:

Έχετε εμέτους

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται

Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα

Προστασία από τον ήλιο

Ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου το καλοκαίρι είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), την οποία πρέπει όλοι να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο, π.χ. παραμένοντας στη σκιά, φορώντας καπέλο και χρησιμοποιώντας αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30.

Διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι η κύρια αιτία του μελανώματος, μιας μορφής καρκίνου του δέρματος, με αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την προστασία μας.

Κανόνες αντιηλιακής προστασίας

Περιορισμός έκθεσης στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες

Συχνή εφαρμογή αντιηλιακών με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB+UVA) και ψηλό δείκτη προστασίας ( SPF> 25),  15 με 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Καλή προστασία των ματιών με γυαλιά ηλίου με φακούς που απορροφούν την UV ακτινοβολία

Χρήση καπέλου με ευρύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού. Υπάρχουν υφάσματα που βοηθούν στο να απορροφηθούν οι ακτινοβολίες UVA και UVB. Προσοχή: η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει τον ελαφρύ ρουχισμό, το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και το παράθυρο.

Προστασία από τη UV ακτινοβολία που αντανακλά από την άμμο, το νερό, το χιόνι ή τον πάγο.

Αποφυγή της χρήσης solarium και τεχνητών πηγών μαυρίσματος.

Τα παιδιά χρειάζονται αυξημένη προστασία: ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τις πιθανότητες να πάθει κάποιος μελάνωμα.

Κουνούπια

Τα κουνούπια έχουν εξελιχθεί πλέον σε μάστιγα, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να εκφράζει, μάλιστα, την ανησυχία του για την πιθανότητα έξαρσης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ημερίδα του ΕΟΔΥ.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν ανησυχητικές μελέτες και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που δείχνουν αύξηση στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, αλλά και αύξηση της ελονοσίας στην Ασία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα:

– για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών

– για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι)

Μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνοντα καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα), εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, κουνουπιέρες κατά τον ύπνο, συχνά λουτρά καθαριότητας για να φεύγει ο ιδρώτας, σήτες στα παράθυρα, ανεμιστήρες και εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου.

Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν

Κι αφού μιλάμε για πρόληψη, τα καλοκαίρια είναι μια περίοδος του χρόνου που οι άνθρωποι έχουν συνήθως περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να δούμε με τον γιατρό μας ό,τι μπορεί να μας απασχολεί, είτε πρόκειται για προληπτικές εξετάσεις είτε για χρόνιες ιατρικές ανησυχίες, όπως η υψηλή πίεση και ο διαβήτης.

Ρεπορτάζ: Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr