Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Πόσο κοστίζει πλέον να χτίσεις ένα σπίτι- Έως και 3.000 ευρώ η τιμή του τετραγωνικού μέτρου

Χτίστο… μόνος σου αλλά μην υπολογίζεις ότι θα σου κοστίσει λιγότερα από 2.000-2.500 ευρώ το τετραγωνικό και αυτό ανάλογα με το αν υπάρχει διαθέσιμη γη ή όχι.

Εντονος προβληματισμός υπάρχει τόσο στις τάξεις των ιδιωτών που θέλουν να προχωρήσουν σε ανέγερση κατοικίας, κύριας ή εξοχικής, όσο και στις τάξεις των εργολάβων, οι οποίοι αρχίζουν να βάζουν φρένο στον ρυθμό έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών αλλά και κατασκευής νεόδμητων ακινήτων.

Το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται πολύ σύνθετο. Τα οικοδομικά υλικά έχουν ακριβύνει εξαιρετικά. Ταυτόχρονα το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες των υποψήφιων αγοραστών.

Η κατασκευή νεόδμητου ακινήτου γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη υπόθεση όμως. Μπαίνουν αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας (καλύτερη ενεργειακή θωράκιση, αντλίες θερμότητας, υψηλή ενεργειακή βαθμολογία, προβλέψεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες ή φωτοβολταϊκά κλπ) και αυτό ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως υψηλό αρχικό κόστος κατασκευής. Ακόμη και σε απλές κατασκευές (χωρίς ιδιαίτερες δηλαδή… πολυτέλειες) το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο έχει φτάσει να κοστίζει πάνω από 1.400 ευρώ.

Συνήθως, οι τιμές ανεβαίνουν υψηλότερα, προκειμένου να διασφαλιστεί μείωση του κόστους συντήρησης του σπιτιού μέσα από την μειωμένη ενεργειακή απόδοση.

Με δεδομένα τα επίπεδα των τιμών, νεόδμητα ακίνητα θα πάψουν να πωλούνται κάτω από τα 3.000 ευρώ, ειδικά στις περιοχές με υψηλό κόστος γης. Και το ερώτημα είναι αν θα μπορούν οι υποψήφιοι αγοραστές να ανταπεξέλθουν όταν θα χρειάζεται να διαθέσουν 300.000 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη thetoc.gr