Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Πόσο μας ανησυχεί ένα νέο κύμα κορωνοϊού το Φθινόπωρο

Κλειδί για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας στο επόμενο τρίμηνο, αποτελεί η εξάπλωση της παραλλαγής “Κένταυρος” η οποία ακόμη δεν έχει δείξει τη δυναμική της στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στην κορυφή της έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 να έχουν εξαπλωθεί σε ποσοστό 88% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Το θέμα είναι τι πρόκειται να γίνει με την πιθανότητα επικράτησης μιας άλλης παραλλαγής της Όμικρον της “ΒΑ.2.75”, γνωστότερη ως “Κένταυρος” που έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όχι όμως ακόμη στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες, μία προδημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξε ότι οι παραλλαγές αυτές έχουν την ικανότητα να αποφεύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα προηγούμενης λοίμωξης με άλλα στελέχη ή των αντισωμάτων που αποκτούμε από τα εμβόλια.

Όπως σημείωσε καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο GRTimes, “το πρόβλημα του Σεπτεμβρίου έχει όνομα και λέγεται “Κένταυρος”. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού έχει κατά 18,5% μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης, που σημαίνει πως εάν το πρώτο κρούσμα εμφανιστεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, λόγω των μεγάλων τουριστικών ροών και χαλάρωσης μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας, μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχει επικρατήσει. Και αυτό θα σημαίνει νέο κύμα του ιού στη χώρα”.
Θα πρέπει να μας ανησυχεί πολύ η νέα παραλλαγή;

Προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι όπως και το Φθινόπωρο του 2020 και του 2021 συνοδεύτηκε από την έναρξη ενός νέου κύματος λόγω της επιστροφής από τις διακοπές και της μεταφοράς της κοινωνικής δραστηριότητας σε κλειστούς χώρους, έτσι και φέτος θα υπάρχει νέα έξαρση.

Βέβαια δεν είναι απόλυτα βέβαιοι γι’ αυτό καθώς αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια φυσική ανοσία από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν νοσήσει με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Για την ανοσία από τον εμβολιασμό ποια δε γίνεται λόγος καθώς πλέον έχει εξαλειφθεί ενώ δεν υπήρχε ανταπόκριση για την 4η δόση.

Πάντως οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη πολλά στοιχεία την Κένταυρος, αφού ακόμη μελετάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έθεσε τη νέα υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι την παρακολουθεί στενά και αναμένει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της. Αυτά, πάντως, που γνωρίζουν μέχρι στιγμής είναι ότι προέρχεται από την παραλλαγή Όμικρον 2 και ότι προσβάλλει σοβαρά και τους νεότερους.

Με το θερινό κύμα του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και με τις εκτιμήσεις για ένα επικείμενο νέο κύμα το φθινόπωρο και για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να είναι έντονες, η επιστημονική κοινότητα κάνει έκκληση στους πολίτες ειδικά τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη ανοσία έως ότου να έρθουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κοντά στον Νοέμβριο.

Όπως ανέφερε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, οι εταιρείες Pfizer και Moderna θα ξεκινήσουν διαδικασία έγκρισης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τα βελτιωμένα σκευάσματα τους ως το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η παραγωγή και διάθεση τους”.

Ωστόσο, τόνισε όπως και οι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και δεν είναι μικρό, επείγει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των υπαρχόντων εμβολίων τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρονών και οι ευπαθείς καθώς κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο covid και νοσηλεία.

πηγη News247.gr