Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Πράσινα τιμολόγια: «Σήματα» για υψηλές χρεώσεις και τον Σεπτέμβριο – Ράλι και στο αέριο

Απαισιόδοξα είναι τα «σήματα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσουν» οι χονδρεμπορικές τιμές τον Αύγουστο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και σήμερα Τετάρτη (14 Αυγούστου), η αγορά «τρέχει» με μείωση μόλις κατά 9% σε σχέση με το ρεκόρ για το 2024, που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Αν συνεχιστεί η ίδια τάση και τις υπόλοιπες μέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, όπως είναι φυσικό η διαμόρφωση του χονδρεμπορικού κόστους σε υψηλά επίπεδα θα διατηρήσει ενισχυμένες τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων και τον Σεπτέμβριο. Επομένως, οι τιμές και τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να «βάζουν δύσκολα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι ανατιμητικές πιέσεις δεν θα είναι το ίδιο μεγάλες με τον Αύγουστο.

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά κινείται έως και αυτή τη στιγμή στα 122,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, παραμένοντας όλο τον μήνα (με εξαίρεση μία ημέρα) σε τριψήφια νούμερα. Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο «κλείδωσε» στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η μικρή «ψαλίδα» αποτελεί δυσοίωνο μήνυμα για τις λιανικές τιμές.

Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «επίδοση» των 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, εντός του Αυγούστου, κατατάσσει την ελληνική αγορά δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. Υψηλότερα κινείται μόνο η Ιταλία, με 127,92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός λόγος για τις υψηλές εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές είναι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι εξίσου ενισχυμένη με τον Ιούλιο. «Σύμμαχος» τον Αύγουστο στη μικρή αποκλιμάκωση της αγοράς είναι η αυξημένο συμμετοχή των αιολικών έναντι του προηγούμενου μήνα – καθώς η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών μεγιστοποιείται όλο το καλοκαίρι. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση δεν βοηθά στο να περιοριστεί σημαντικά η συμμετοχή των μονάδων αερίου, γεγονός το οποίο θα βοηθούσε σε σημαντική «βουτιά» των τιμών.

Μάλιστα, αυτό τον μήνα η λειτουργία των εγχώριων μονάδων αερίου έχει γίνει ακριβότερη, και επομένως υψηλότερες οι προσφορές τους. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε εφαρμογή η έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή που επέβαλε από το ΥΠΕΝ για τον Αύγουστο (σε πρώτη φάση). Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά καθορίστηκε στα 10 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα καυσίμου, η οποία «μεταφράζεται» σε «καπέλο» 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.