Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή της πράσινης ελιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, με την παραγωγή να κινείται μέχρι στιγμής σε μέτρια επίπεδα και την ποιότητα να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών εντείνουν τον κίνδυνο αύξησης του πληθυσμού του δάκου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την πράσινη ελιά, καθώς μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και την εμπορική αξία του προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, οι μειωμένες τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο δημιουργούν πρόσθετη πίεση στους παραγωγούς, ιδιαίτερα σε μια χρονιά κατά την οποία το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, σημαντικές ποσότητες πράσινης ελιάς από την περσινή παραγωγή εξακολουθούν να παραμένουν στις αποθήκες, δυσκολεύοντας την εμπορία και περιορίζοντας τα περιθώρια για καλύτερες τιμές.
Χαλκιδική: Μειωμένο το εισόδημα των παραγωγών
Όπως αναφέρει ο Φιλοκλής Κοτζιάς, παραγωγός από τη Χαλκιδική, η συλλογή της ελιάς στην περιοχή του ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά μέτρια σε σύγκριση με την περσινή και εκτιμά ότι «το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών θα είναι σημαντικά μειωμένο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστική είναι η εικόνα των τιμών, καθώς πέρυσι η πρώτη κατηγορία κυμαινόταν στα 1,80 ευρώ για τα 110 τεμάχια, ενώ φέτος η αντίστοιχη κατηγορία κινείται στα 120 τεμάχια. Ο παραγωγός εκφράζει την απογοήτευσή του και κάνει λόγο για εισαγόμενες ελιές από τρίτες χώρες, αλλά και για υψηλά αποθέματα στους αποθηκευτικούς χώρους, τα οποία, όπως υποστηρίζει, πιέζουν το εγχώριο προϊόν.
Στυλίδα: Υψηλό κόστος και χαμηλές τιμές
Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο Παναγιώτης Μανωλιός, παραγωγός από τη Στυλίδα. Όπως δηλώνει, έχει ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Χαλκιδικής στην περιοχή, με την τιμή για το διακοσάρι να διαμορφώνεται στα 60 λεπτά το κιλό. «Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη και εμείς πουλάμε σε χαμηλότερες τιμές», σημειώνει, επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των παραγωγών.
Για την πράσινη ελιά ποικιλίας Αμφίσσης αναφέρει ότι, λόγω των χαμηλών τιμών, η συλλογή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Παράλληλα, κάνει λόγο για μεγάλες ποσότητες προϊόντος που παραμένουν απούλητες από την προηγούμενη περίοδο. Όπως επισημαίνει, ο Συνεταιρισμός Στυλίδας έχει θέσει πλαφόν στις παραδόσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του ypaithros.gr.