
Από σήμερα η Μεσσήνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ως ξεχωριστή κοιτίδα πολιτισμού η μεσσηνιακή πόλη φιλοξενεί νεανικές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του 12ου διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ αρχαίου δράματος που ξεκίνησε με την παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Ξεχωριστή η στιγμή έναρξης όταν ήχησε η φωνή του αείμνηστου Πέτρου Θέμελη με το κοινό να χειροκροτεί τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την Αρχαία Μεσσήνη.
Το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στοχεύει στην προώθηση της ενεργής συμμετοχής της νεολαίας στο αρχαίο δράμα και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Κατά την έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το Φεστιβάλ είναι αναγνωρισμένο ως ένας κορυφαίος θεσμός πανελλαδικά που συνεχώς ισχυροποιείται και διεθνοποιείται όπως αποδεικνύει και η φετινή συμμετοχή των 6 θεατρικών ομάδων του εξωτερικού. Πρόκειται για μία συνάντηση πολιτισμών και νεανικής δημιουργίας που μέσα από την έκφραση της τέχνης προσφέρει στους νέους σημαντικές εμπειρίες.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και στους εθελοντές. Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για τη διαχρονική και σημαντική συνδρομή του για την επιτυχή συνέχιση και ανάπτυξη του θεσμού. Τέλος έκανε ειδική μνεία στον αείμνηστο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη λέγοντας ότι χάρις σε αυτόν ζούμε σήμερα σπουδαίες στιγμές πολιτισμού στον φυσικό χώρο του αρχαίου θεάτρου και το πνεύμα του μας εμπνέει και μας καθοδηγεί.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και η κ. Ευαγγελία Μηλίτση, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, οι οποίοι εξήραν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης και την προσφορά της στην πολιτιστική ανάπτυξη.
Το σημερινό πρόγραμμα ξεκίνησε από την Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης και το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης με δρώμενο με μύθους του Αισώπου που συνοδεύονταν από αυθεντική αρχαιοελληνική μουσική σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Μουνδρουλέα.
Ακολούθησε η παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Την παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου, το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι Καλαμάτας, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Καλαμάτας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, το 15ο Καλαμάτας, το 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, η Φιλαρμονική Μεσσήνης, και ξένες θεταρικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, όπως η Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου και η Komos Compañía Teatral, High School Districte Marítim, από τη Βλάνθια της Ισπανίας.
Την τελετή έναρξης τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Κώστας Ξηρογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μπεσσής, Λεωνίδας Χριστοφιλόπουλος, Δημήτρης Αθανασακόπουλος και Χαράλαμπος Μακρής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Γεωργακόπουλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: Αρχαίας Μεσσήνης Κώστας Πανούσης, Αρσινόης Πέτρος Σγούρος, Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη, Λάμπαινας Περικλής Καλογερόπουλος και Κεφαλληνού Δήμητρα Κωνσταντοπούλου.
Αύριο, Τετάρτη 30 Απριλίου, το Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Tragedy Explored», από την ομάδα Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου στις 9:30 π.μ. και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (στα ισπανικά), από την ομάδα Komos Compañía Teatral, High School Districte Marítim της Ισπανίας, στις 10:45 π.μ.
Σημειώνουμε πως οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Συντελεστές Παράστασης «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σιούντας
Κοστούμια: Σοφία Κανάκη
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Σιούντας
Σκηνικά: Σοφία Κανάκη
Χορογραφία: Άννα Κοκκινάκη – Κατερίνα Σοφοτασίου
Αλλοι Συντελεστές: Γεωργία – Ιω Βαζούρα(Μουσική διδασκαλία), Ανδριανή Χαλαζιά (Διοικητική υποστήριξη)
Ηθοποιοί :
ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Σταματίνα Ντάνκα
ΞΑΝΘΙΑΣ: Γιώργος Μπράτσος
ΗΡΑΚΛΗΣ: Αλεξάνδρα Μπαλαχούρα
ΝΕΚΡΟΣ: Σταυρούλα Φαρμάκη
ΧΑΡΩΝ: Μελίνα Καβάφη
ΔΟΥΛΗ: Μελίνα Πετροπούλου
ΞΕΝΟΔΟΧΑ: Σταυρούλα Φαρμάκη
ΠΛΑΘΑΝΗ: Μαρία Τσάπαλου
ΘΥΡΩΡΟΣ: Μελίνα Καβάφη
ΔΟΥΛΟΣ: Αναστάσης Βούλγαρης
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Μελίνα Πετροπούλου
ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Αριστέα Πασά
Χορός:
Ειρήνη Καρπαθίου
Σπυριδούλα Γεωργίου
Αγγέλα Καβάφη
Στέλλα Κολοβελώνη
Μαριλένα Κιμέρη
Όλγα Κοντούσια
Ανθή Τάτση
Όλγα Τηλιγάδη
Σωκράτης Κόρδας