Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

Προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση περιβαλλοντικής αποκατάστασης Μεγαλόπολης – Δ. Μακεδονίας

Κατατέθηκε στη Βουλή η προγραμματική σύμβαση του Δημοσίου με τις εταιρείες Μετάβαση ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15/07/2022.

Με τη σύμβαση αυτή δύναται να ανατίθεται στη ΔΕΗ ΑΕ η υλοποίηση των νέων χρήσεων γης και η αναβάθμιση εκτάσεων, που είχαν περιέλθει στην κυριότητα ή τη χρήση της ΔΕΗ ΑΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και περιλαμβάνονται στις «Ζώνες Απολιγνιτοποίησης» (ΖΑΠ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης, η υπό κύρωση σύμβαση αποτελεί το βασικό εργαλείο για την οικονομική διαφοροποίηση και την άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ειδικότερα των περιοχών της Κοζάνης και της Φλώρινας) και του Δήμου Μεγαλόπολης, οι οποίες εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη, στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών αυτών, μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της «ΔΕΗ ΑΕ» και σε συμμόρφωση με τις σχετικές επιταγές των ενωσιακών πολιτικών στο πλαίσιο του «Green Deal».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ