TOP

Πύλος: Αντιεισαγγελέας του Αρειου Πάγου αναλαμβάνει τις έρευνες – Ψάχνουν διακινητές μεταξύ των διασωθέντων

Δύο «παράλληλες» έρευνες, σε θάλασσα και ξηρά, βρίσκονται σε εξέλιξη για το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανοιχτά της Πύλου, με επίσημο απολογισμό έως τώρα 78 νεκρούς. Καθώς στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες, υπάρχει φόβος πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ. Έως αυτή την ώρα οι διασωθέντες ανέρχονται σε 104. Την ίδια στιγμή που άνθρωποι από Ιταλία, Αίγυπτο και άλλες χώρες βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ψάχνοντας πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους συγγενείς τους, μεταξύ των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 μίλια ανοιχτά της Πύλου. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου βρίσκονται και διακινητές. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης ανακρίνονται σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες 10 άτομα και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ενδέχεται να προκύψει για 3 ή 4 άτομα σύλληψη. Αρχικά είχε γίνει λόγος για τρεις που είχαν μεταφερθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για προανάκριση, ενώ αργότερα ο αριθμός ανέβηκε στους οκτώ.

Την εποπτεία των ερευνών αναλαμβάνει ο Ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κ. Γιώργος Οικονόμου, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου. Θα εποπτεύει την έρευνα και την ανάκριση που θα ακολουθήσει, προκειμένουν να συντονίσει και να προχωρά στις ανακριτικές ενέργειες που είναι απαραίτητες. η έρευνα θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Τόσο στον εντοπισμό των διακινητών, όσο και στην διακρίβωση των αιτίων του ναυαγίου. Επιτόπου βρίσκεται και η Προϊσταμένη της Εισγγελίας Εφετών Καλαμάτας, για την άμεση αξιολόγηση των στοιχείων.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

Αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις συγγενών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα, που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Γαζούλης. Βρίσκονται εκεί άνθρωποι από την Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίοι αναζητούν τους συγγενείς τους. Χθες έφτασε ένα υπήκοος Συρίας από την Κύπρο αλλά και ένας Αιγύπτιος που μιλούσε Ιταλικά. Δείχνουν φωτογραφίες από τα αγαπημένα τους πρόσωπα στον χώρο φιλοξενόας των διασωθέντων. Οι διασωθέντες, που δεν έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο της πόλης, πέρασαν το βράδυ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που έχει δημιουργηθεί μπροστά από το λιμάνι της Καλαμάτας.

Κάποιοι από τους διασωθέντες που φιλοξενούνται στον ειδικό χώρο, αναμένεται μετά απο διαλογή και έλεγχο να μεταφερθούν σε άλλη δομή φιλοξενίας σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί. Εκτός απο την ταυτοποίηση τους, οι αρμόδιοι φορείς ελέγχουν τους διασωθέντες ως προς την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να αποφασίσουν την μεταφορά ή την νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη έφτασαν Συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο Νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 28 παραμένουν στο Νοσκομείο των οποίων η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερά βελτίουμενη, ενω ενα άτομο είναι πιο σοβαρά αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο. Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών που νοσηλεύονται παρουσιάζουν πυρετό, αφυδάτωση και άλλα παθολογικά προβλήματα.

Σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης, Κυπαρισσίας

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπως είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου στην ΕΡΤ είναι διαχειρίσιμη,  το νοσοκομείο υποδέχτηκε τους ναυαγούς χωρίς να δημιουργηθεί κανενός είδους πρόβλημα, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν και τα νοσοκομεία Τρίπολης, Σπάρτης και Κυπαρισσίας προκειμένου να δεχτούν και να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους άνθρωπος.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πέγκη Μπρούσαλη, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, έφτασαν το πρωί σήμερα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και άλλα δυο νεαρά άτομα με συμπτώματα υποθερμίας, ενώ ένα άτομο είναι πιο σοβαρά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο. Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών που νοσηλεύονται παρουσιάζουν πυρετό, αφυδάτωση και άλλα παθολογικά προβλήματα.

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας, νοσηλεύονται συνολικά 28 άνθρωποι, που προσήλθαν σήμερα και η κατάσταση της υγείας τους είναι σχετικά καλή. Τα άτομα είναι ηλικίας 16 έως 49 ετών. Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.

Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, η μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.

750 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Αγωνιώδη μηνύματα και κλήσεις από συγγενείς

Αγωνιώδεις είναι την ίδια στιγμή και οι εκκλήσεις συγγενών που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοίο. Άλλοι προσπαθούν και μέσω τηλεφώνου να  επικοινωνήσουν

Ο κ. Μάκαρης χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

Σε αποκλειστικό ντοκουμέντο της ΕΡΤ, από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου καταγράφεται ότι οι επιβάτες ήταν 750.

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Μετά την έλευση των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλους φορείς, το Λιμεναρχείο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική συνεργάστηκαν ώστε να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, σίτιση, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποθερμίες και υπογλυκαιμίες.

«Από εκεί και πέρα και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες πρόνοιας είμαστε στο πόδι, όλη μέρα έτσι ώστε ό,τι μας ζητείτε να το παρέχουμε άμεσα προκειμένου να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και την πλευρά τη δική τους. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις ολοκληρωθούν οι προανακριτικές διαδικασίες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα , σε κάποια δομή προσωρινής φιλοξενίας, πιθανόν στην Αθήνα», επισήμανε ο κ. Φάβας.

Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα.

«Οι περισσότεροι είναι σε σύγχυση»

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.

Γιατί πήρε τη λάθος πορεία και πώς βυθίστηκε

Χαράσσοντας πορεία από τη Λιβύη προς τα ιταλικά λιμάνια, το αλιευτικό σκάφος δεν έπρεπε να βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, αυτό οφείλεται στις ελλιπείς γνώσεις πλοήγησης και την απώλεια προσανατολισμού εκείνου που είχε αναλάβει χρέη καπετάνιου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν μαρτυρίες για δύο απότομους κλυδωνισμούς του σκάφους πριν αυτό αναποδογυρίσει. Στελέχη του λιμενικού σώματος αναφέρουν ότι αρκετά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες βυθίζονται από μετατόπιση του ανθρώπινου φορτίου, συνήθως όταν επάνω στο κατάστρωμα δημιουργούνται διαφωνίες που οδηγούν σε συμπλοκές.

Το αλιευτικό βυθίστηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.06.2023), στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όπου ο βυθός της θάλασσας φτάνει τα 5269 μέτρα. Ερευνάται, αν κάποιος βύθισε σκόπιμα το πλοιάριο και ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει ακριβώς εκεί.

«Δεν ήθελαν βοήθεια – Εάν επεμβαίναμε θα είχαμε προκαλέσει νωρίτερα το ναυάγιο» 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, επιμένει ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη βοήθεια και ότι οι αρχές εάν επενέβαιναν το ναυάγιο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε ειδικό χώρο στο λιμάνι της Καλαμάτας, διανυκτέρευσαν οι διασωθέντες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 104, ενώ 30 εξ αυτών βρίσκονται στο νοσοκομείο, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί εμφάνισαν υποθερμία ή άλλα παθολογικά προβλήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει και πάλι οι έρευνες για την ανεύρεση διασωθέντων με την βοήθεια του Λιμενικού και του Πολεμικού ναυτικού, αλλά και πολλών παραπλεόντων σκαφών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση και σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο από «θαύμα» μπορεί να βρεθεί κάποιος ζωντανός στο σημείο.

Χθες αργά το βράδυ μετά τις 11, ένα σκάφος του Λιμενικού έφερε στα ψυγεία που περίμεναν στο λιμάνι, 40 από τις 79 σορούς. Πολλές σοροί βρίσκονται ακόμα σε φρεγάτες αλλά και σε άλλα πλοία που έχουν σπεύσει για βοήθεια.

Τρομακτική είναι η πληροφορία ότι στα αμπάρια του πλοίου ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά καθώς ταξίδευαν στο εσωτερικό του σκάφους για λόγους ασφαλείας.

«Θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα εάν παρεμβαίναμε»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε σχετικά με την βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex: «Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή.

Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας».

Γιατί δεν παρενέβη το ελληνικό Λιμενικό αφού είδε ότι πρόκειται για παράνομη διακίνηση μεταναστών;

«Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχαν καλέσει στον διεθνή αριθμό βοήθειας – Υπήρχαν ήδη 6 πτώματα πριν βυθιστεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alarm phone έδωσε στη δημοσιότητα ένα χρονικό της επικοινωνίας με κάποιους από τους επιβαίνοντες που είχε το αλιευτικό. Η Alarm phone δεν μπορεί να επέμβει αλλά έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

Η πρώτη κλήση έγινε στις 13 Ιουνίου 2.17 ώρα κεντρικής Ευρώπης (3.17 ώρα Ελλάδας). Στην συνομιλία αναφέρθηκε πως όπως είναι η κατάσταση δεν πρόκειται να επιβιώσουν το βράδυ που έρχεται. Το πλοίο έπλεε ήδη 5 μέρες από την Λιβύη, δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό και πάνω στο πλοίο υπήρχαν ήδη 6 πτώματα.

Στις 16.53 η Alarm phone ενημερώνει με email και άλλους τρόπους, τις ελληνικές Αρχές, την Frontex αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Η επικοινωνία με τους πρόσφυγες δεν ήταν εφικτή πολλές φορές, ενώ προσπαθούσαν να βρουν το σήμα του πλοίου.

Στις 17.20 αναφέρεται πως σύμφωνα με τους επιβαίνοντες το πλοίο δεν κινείται και ο καπετάνιος διέφυγε από το καράβι, με πλοίο και ότι πλέον χρειάζονται νερό και φαγητό.

Το χρονικό της τραγωδίας μέσα από τη νέα ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε αναλυτική παρουσίαση του χρονικού από το Λιμενικό Σώμα, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι επί σχεδόν έξι ώρες και παρά τις συχνές επικοινωνίες με το αλιευετικό επαναλαμβανόταν ότι δεν ήταν επιθυμητό να παρασχεθεί η οποιαδήποτε βοήθεια από την Ελλάδα.

Ειδικότερα επισημαίνεται το εξής: «Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα. Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Επανειλημμένως, δε, ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία» προστίθεται.

«Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00» σημειώνεται δε.

Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνο το νερό, ενώ τα υπόλοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

Από τις 22:40 έως τις 01:40 της 14ης Ιουνίου κατέπλευσε κοντά στο αλιευτικό το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Στις 02:04 ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά και μετά μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.

Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς.

Πηγή newsit.gr,  ertnews, amna.gr, in.gr, iefimerida.gr