TOP

Τριήμερο Εθνικό Πένθος για την τραγωδία στην Πύλο – Υγρός τάφος για 79 μετανάστες, 104 οι διασωθέντες (pic’s & video)

Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αγνοούνται μετά το σοκαριστικό ναυάγιο σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου. Υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 άνθρωποι βρίσκονταν στο σκάφος που ναυάγησε 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου με τους φόβους για εγκλωβισμένους επιβάτες στο αμπάρι του αλιευτικού σκάφους.

Το αλιευτικό σκάφος ήταν μήκους 30 μέτρων και σε αυτό φέρεται να επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους από το Συρία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Όσο περνούσαν οι ώρες και η νύχτα διαδέχθηκε τη μέρα και καθώς οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονται, οι ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων λιγόστεψαν. Την Τετάρτη (14/6) συνολικά 104 κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία, ενώ είκοσι έξι από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, μην αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα. Διασωθέντες ανέφεραν πως οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν κλεισμένα στα αμπάρια του πλοίου.

Δεκάδες πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο  Κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, σε μια τάφρο που ονομάζεται Φρέαρ των Οινουσσών και το μέγιστο βάθος είναι γύρω στα 5.269 μέτρα.

Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Σκαρφαλωμένοι σε κάθε γωνιά του αλιευτικού σκάφους ήταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες λίγες ώρες πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ

Τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη (14 Ιουνίου 2023 21:00) ως την Παρασκευή (16 Ιουνίου 2023 21:00) για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας κήρυξε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Σα, «με τη σκέψη» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στο λιμάνι της Καλαμάτας είχε στηθεί συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση του τραγικού συμβάντος. Οι εκατό (100) μετανάσστες που διεσώθησαν μεταφέρθηκαν με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου άμεσα οργανώθηκε η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Καλαμάτας, της Π.Ε Μεσσηνίας και εθελοντών. Επιπλέον, τέσσερα (4) άτομα, είχαν μεταφερθεί νωρίτερα με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

27 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ οι περισσότεροι είχαν υποστεί σοκ καθώς βρίσκονταν για ώρες ατελείωτες στη θάλασσα. Περίπου 7 άτομα βρίσκονται στην Παθολογική καθώς αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το αναπνευστικό τους και είναι αφυδατωμένοι.

100 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός πρόσφυγα που σώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ότι επέβαιναν πάνω από 100 παιδιά. Την ίδια στιγμή που με δάκρυα στα μάτια ένας γιατρός περιέγραφε τη συζήτηση που είχε με πρόσφυγα που σώθηκε από το αλιευτικό σκάφος λέγοντας πως «…συγκινήθηκα πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το τηλέφωνο μου να πάρουν να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν με την οικογένεια τους στην Αίγυπτο. Αυτό με συγκίνησε» και στη συνέχεια αναφέρει ότι τον ρώτησε αν υπάρχουν παιδιά και μου είπε ναι κάνοντας λόγο για περίπου 100.

Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου μετά το ναυάγιο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε εκτάκτως την Καλαμάτα, το μεσημέρι της Τετάρτης, 14 Ιουνίου 2023, η οποία μετέβη στο λιμάνι της πόλης. Η ΠτΔ ενημερώθηκε για το πολύνεκρο ναυάγιο και για τη κατάσταση των διασωθέντων από ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Υγειονομικής Περιφέρειας και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

354422335 3552436031700872 5151201393706408905 n

Ακολούθησε σύσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, παρουσία του Κλαδάρχης Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού Σώματος, του Δημάρχου Καλαμάτας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τ. Βουλευτών Μεσσηνίας, του Κεντρικού Λιμενάρχη Καλαμάτας, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, του Προέδρου του ΕΚΑΒ, ενώ στη συνέχεια η κα Σακελλαροπούλου μετέβη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των μεταναστών που νοσηλεύονται εκεί, όλοι εκτός κινδύνου.

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τον πολιτικό κόσμο

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρέθηκαν και αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους διασωθέντες και τη λύπη τους για την ασύλληπτη αυτή τραγωδία.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 

Τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας έχουν ως ακολούθως:

-Χθες το πρωί 13/6 γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

-Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

-Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

-Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

-Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

-Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

-Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

-Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

-Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

-Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

-Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

-Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

-Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

-Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

-Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

-Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

-Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

-Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

-Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

-Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.