Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

“Αλλάζω θερμοσίφωνα”: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις έως 60%

Την επόμενη εβδομάδα (το νωρίτερο) θα… επιχειρηθεί να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αντικατάστασης των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς αλλά και επιδότηση που θα φτάνει ακόμη και στο 60% του τελικού κόστους.

Αν η χθεσινή πρεμιέρα του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά προκάλεσε μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας και πολλά τεχνικά προβλήματα, οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα allazothermosifona.gov.gr θα πρέπει να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις υποδομές τους καθώς ο αριθμός των αιτήσεων από το πρώτο… δευτερόλεπτο θα είναι συντριπτικά μεγαλύτερος.

Πρώτον διότι η διαδικασία αντικατάστασης ενός θερμοσίφωνα είναι απλούστερη από να μπει ολόκληρο φωτοβολταϊκό και δεύτερον -και κυριότερο- διότι η επένδυση που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ μικρότερη άρα και ο χρόνος απόσβεσης πολύ συντομότερος.

Πολύ μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των υποψήφιων δικαιούχων του προγράμματος γι’ αυτό και αναμένεται να εκδηλωθεί τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας. Οι δικαιούχοι θα καταταγούν σε κατηγορίες ανάλογα με το μέσο ετήσιο εισόδημα του κάθε μέλους του νοικοκυριού. Για να “κοπεί” κάποιος θα πρέπει να έχει μέσο ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια μένει εκτός επιδότησης μόνο αν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

· Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος κάτω από 5000 ευρώ (π.χ ένα άτομο 5000 ευρώ συνολικό εισόδημα, δύο άτομα 10.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα κ.ο.κ). Λαμβάνουν επιδότηση 60%

· Στην δεύτερη κατηγορία μπαίνουν αυτοί που έχουν μέσο εισόδημα ανά μέλος από 5000 έως 10.000 ευρώ και λαμβάνουν επιδότηση 55%.

· Στην 3η κατηγορία ανήκουν αυτοί που έχουν μέσο εισόδημα ανά μέλος πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ. Εκεί η επιδότηση είναι 50%.

Τα ποσά της επιδότησης εξαρτώνται όχι μόνο από το εισόδημα αλλά και από τον όγκο του θερμοσίφωνα. Έτσι, σχηματίζεται ο ακόλουθος πίνακας με τα ποσά των επιδοτήσεων στα οποία σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

πινακας

ΠΗΓΗ  thetoc.gr