Τρίτη
29
Νοέμβριος
TOP

“Έφυγε” ο Παναγής Κουμάντος

Τη μάχη για ζωή έχασε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος. Ο Παναγής Κουμάντος που νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, απεβίωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης με την κόρη του Πιπίνα να γνωστοποιεί το γεγονός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ευχαρίστησε το νοσηλευτικό  προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.Ο Παναγής Κουμάντος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1935.
 Το μικρό του όνομα, Παναγής, το οφείλει στον ανάδοχό του Ντίνο Τσαλδάρη, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σε ανάμνηση του Παναγή Τσαλδάρη, με τον οποίο ο πατέρας του Παναγή Κουμάντου, Χρήστος,που υπήρξε δήμαρχος Καλαμάτας, τρεις φορές (την προπολεμική περίοδο 1934 – 1937, για δεύτερη 1957 – 1959 και για τρίτη 1959 – 1964) διατηρούσε στενή φιλική σχέση.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και ολοκλήρωσε τον τετραετή κύκλο γερμανικών σπουδών στο “Γκαίτε” Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστήμιο Γουίνιπεγκ του Καναδά το έτος 1960.
Παντρεύτηκε τη Γλυκερία – Δανάη Σαραφίδου, καθηγήτρια φυσικής και έκαναν δυο παιδιά. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και εξελέγη Δήμαρχος Καλαμάτας την περίοδο 1991-1994 και 1999-2002.

Η μελέτη και ενασχόλησή του με την Ιστορία έδωσε τα δύο πρώτα ιστορικά του δοκίμια: “Η συνδικαλιστική οργάνωση ‘Aλληλεγγύη’” και “Το Μακεδονικό Ζήτημα” καθώς και τα βιβλία: “Βόρειος Ήπειρος. Στο μονόδρομο της Αυτονομίας”, “Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας [1900 -1960]”, “Η Δημοκρατία του Πόντου”. “Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις”. “Διάλογοι με τον Αχμέτ”. “Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ”. “Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου”
Υπήρξε μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.

Έχει βραβευθεί για τη συνολική του κοινωνική και πολιτισμική του προσφορά:
Από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής ιστών και οργάνων σώματος (ήδη από τη δεκαετία του 50).
Από την Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, για τη συντήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, για τις προσπάθειες του με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με τα βραβεία: “Πολυδούρη 2002” και “Παναθήναια 2004”.
Από το Βασιλικό Κολέγιο Κόλτσεστερ Λονδίνου, για τις προσπάθειές του στον τομέα ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας.
Από τον Δήμο Γρανάδας, για την προσπάθεια του να αναγνωριστεί η Ελληνική γλώσσα ως κύρια γλώσσα των Μεσογειακών λαών.
Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον Έπαινο “δια την φιλόπονον και φιλόμουσον διατριβήν αυτού περί των Μεσσηνίων Ιστορίαν”.

ΠΗΓΗ ertnews.gr

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση για την απώλεια του π. Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.

“Ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη για την Καλαμάτα.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.”

Αλέξης Χαρίτσης

Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Π. Μαντάς: «Η απώλεια του Παναγή Κουμάντου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό»

Τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, πραγματοποιώντας την ακόλουθη δήλωση:

«Η απώλεια του Παναγή Κουμάντου αποτελεί μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό για όλους μας.

Παράδειγμα ήθους και ανιδιοτέλειας, ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε τον τόπο και την αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας πάντα τον δρόμο της εντιμότητας, της αγάπης του για την Καλαμάτα και της αγνής αφοσίωσης στα κοινά.

Θα τον ευχαριστούμε για πάντα για τη μεγάλη του προσφορά.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε, τον θάνατο του πρώην Δημάρχου της πόλης μας, Παναγή Κουμάντου.

Θα μείνει σε όλους μας αξέχαστος, για την ευγένειά του, το ήθος, την καλοσύνη, τη συνέπεια, την πίστη στους Θεσμούς και τη Δημοκρατία, τη συγγραφική δράση και το έργο του.

Υπήρξε Δήμαρχος του μέτρου, του διαλόγου, της συναίνεσης και της ενότητας όλων των τοπικών δυνάμεων για το καλό της Καλαμάτας.

Αιωνία του η μνήμη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή την εκδημία του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Ο χώρος της αυτοδιοίκησης αποχαιρετά σήμερα τον Παναγή Κουμάντο, πρώην και κατ’ επανάληψη δήμαρχο Καλαμάτας, με αισθήματα λύπης και στενοχώριας.

Ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος αγωνίστηκε για την Καλαμάτα και της πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες, με όπλο του την ευγένεια, την ηπιότητα, την διαλεκτικότητα και την διαρκή επιδίωξη συνεργασιών.

Ιδιαίτερα, συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της μετασεισμικής Καλαμάτας και με συγκεκριμένα έργα και δομές που οδήγησαν σε μία νέα και συνεχώς αναπτυσσόμενη πόλη.

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συμβολή του στην ιστορική έρευνα για την Καλαμάτα, με εκδόσεις σημαντικών έργων, καθώς και γενικότερα στην πνευματική ζωή.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του στη συνείδηση της πόλης και των κατοίκων της.”

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας αυτοδιοικητικός που υπηρέτησε με συνέπεια την πόλη της Καλαμάτας.

Η προσφορά του στον τόπο, το έργο του, το ήθος του αποτελούν μια σπουδαία κληρονομιά για όλους μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μενέλαος Γερονικολός

Υποψήφιος Βουλευτής Μεσσηνίας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ 

 Εκφράζω την μεγάλη  μου λύπη για το  θάνατο του αγαπητού πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου. Ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε για την ευγένεια και την πραότητα  του χαρακτήρα του και την πλούσια πνευματική του καλλιέργεια. Όμως  ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε στο  πολιτικό χώρο που ανήκε και για την σταθερή του στήριξη στα αιτήματα και τους αγώνες  των εργαζομένων. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν πάντα παρών στις  Πρωτομαγιάτικες  συγκεντρώσεις είτε ως Δήμαρχος ,είτε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Άλλα θα θυμάμαι πάντα και τη πολύ μεγάλη συμβολή του στις πολλές και μεγάλες Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που έγιναν στην Καλαμάτα όταν ήταν Δήμαρχος το 1999 ενάντια στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι.

Ως μέλος τότε ο υποφαινόμενος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και της Συντονιστικής Επιτροπής των Αντιπολεμικών συγκεντρώσεων βρήκα στο πρόσωπο του τον  άνθρωπο που  βοήθησε τα μέγιστα στις μεγάλες συγκεντρώσεις της εποχής εκείνης. Η σχεδόν Καθημερινή επί  75 σχεδόν ημέρες Συνεργασία μας την εποχή εκείνη μας οδήγησε σε  μεγάλη αμοιβαία εκτίμηση και φιλία η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα παρά τις πολιτικές  διαφορές.

Καλό ταξίδι αγαπητέ και ευγενή φίλε Δήμαρχε.

Θα σε θυμάμαι πάντα.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια  σου.

Η Δήμαρχος Οιχαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο, με αίσθημα λύπης, αποχαιρετούν τον Παναγή Κουμάντο.

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος που υπηρέτησε με ήθος και όραμα τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως Δήμαρχος, αιρετός και ενεργός πολίτης.

Συνέδεσε το όνομά του με έργα και υποδομές που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1986 και κυρίως την επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης.

Μετά τη λήξη της δεύτερης δημαρχιακής του θητείας, αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και ασχολήθηκε με τη μελέτη, τη συγγραφή και την ιστορική έρευνα για την πόλη της Καλαμάτας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γιώτα Κουτσογεωργακοπούλου

Δήμαρχος Οιχαλίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με την παρακάτω αναδημοσίευση , αποχαιρετάμε τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας  Παναγή Κουμάντο κι εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 26 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ, του Παναγή Κουμάντου πρώην Δημάρχου Καλαμάτας.

Σήμερα Πέμπτη 18/7/2019, επισκέφθηκα τον χώρο όπου διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι κι αφού ενημερώθηκα από τους απολυμένους και το σωματείο τους, δηλώνω απερίφραστα ότι βρίσκομαι στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζω τον αγώνα τους. Καλώ τη δημοτική αρχή μέσω του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να συνομολογήσει μέσω της δικαστικής οδού στο αίτημα των εργαζομένων, για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Από την εμπειρία μου ως δήμαρχος Καλαμάτας, είμαι πεπεισμένος ότι η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες από μόνιμο προσωπικό εξασφαλίζει την ποιότητα και τα χρήματα των Καλαματιανών με τον καλύτερο τρόπο.

Από προσωπική εμπειρία ως πολίτης, θεωρώ ότι η παρουσία των απολυμένων είναι απαραίτητη. Σε βλάβη του δικτύου ύδρευσης, στην οδό Αφροδίτης και Ειρήνης (περιοχή Φαραί Καλαμάτας), συνεργείο εργολάβου αντιμετώπισε ανεπιτυχώς την αποκατάσταση επί 4 φορές.

Παναγής  Κουμάντος  πρώην Δήμαρχος  Καλαμάτας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μεσσηνίας συμμετέχει στο πένθος της οικογένειας του αήμνειστου Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια.

Υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος με πολλή αγάπη για τον τόπο μας και με πλούσιο έργο στην τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε με υπευθυνότητα, ευσυνειδησία, εντιμότητα και εργατικότητα.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η Διευθύντρια και το Προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, Πιπίνα Κουμάντου, για την απώλεια του πατέρα της και τ. Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.

Η Διευθύντρια και το Προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, μετά το θλιβερό άγγελμα του αδόκητου θανάτου του Παναγή Κουμάντου, τ. Δημάρχου Καλαμάτας και πατέρα της Προέδρου, Πιπίνας Κουμάντου, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2) Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.
3) Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος.
4) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα ΜΜΕ, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βιβλιοθήκης.
Για το Εφορευτικό Συμβούλιο

O Αντιπρόεδρος Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης
Νικόλαος Ζαχαριάς

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του εκλεκτού συμπολίτη μας και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντου και τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας σπουδαίος αυτοδιοικητικός, που υπηρέτησε την πόλη και από τη θέση του Δημάρχου Καλαμάτας. Διακρίθηκε για την εργατικότητα του, την ευσυνειδησία του, την εντιμότητά του, το ήθος του, αλλά και το πάθος του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση του με την ιστορία και τη συγγραφή υπήρξε σημαντική και αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Βαγγέλης Ξυγκώρος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Εκφράζουμε την θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο του δημάρχου και συγγραφέα Παναγή Κουμάντου.
Ο εκλιπών υπηρέτησε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος, ως αιρετός και ως ενεργός πολίτης με ήθος, όραμα και σημαντικό έργο.
Επίσης υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων με πλούσιο συγγραφικό έργο.
Ήταν ένας άνθρωπος προσηνής και ευγενικός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Καλαμάτας.
Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα. Είχε πάντα την θετική διάθεση να μας συμβουλεύει για τα θέματα της πόλης.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”