Παρασκευή
12
Ιούλιος
TOP

«Σαφάρι» ελέγχων για τα κλειστά διαμερίσματα -Πώς θα πιάνονται στη «φάκα» της ΑΑΔΕ όσοι παρανομούν

Σε «σαφάρι» ελέγχων στα κλειστά ακίνητα θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ.

Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι ιδιοκτήτες που ψευδώς τα δηλώνουν ως κενά, ενώ θα εξετάζεται και η περίπτωση να ενοικιάζονται με «μαύρα».

«Σαφάρι ελέγχων»
Ένας από τους λόγους των επικείμενων ελέγχων είναι και το ότι από τα 700.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα ως κενά, μόνο οι ιδιοκτήτες 1.400 σπιτιών έχουν κάνει αίτηση για να περιληφθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».

Τo πρόγραμμα χρηματοδοτεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με ποσό 50.000.000 ευρώ και αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες, με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το ανώτερο ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

Το επόμενο διάστημα επίκεινται αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα για να γίνει περισσότερο ελκυστικό.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τον ΔΕΔΔΗΕ στην ΑΑΔΕ και θα αφορούν:

Toν αριθμό παροχής της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και τον ΑΦΜ του συνδρομητή.
Την κατανάλωση ρεύματος σε κιλοβατώρες και το κόστος του λογαριασμού.
Γιατί δηλώνουν ψευδή στοιχεία
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ψευδώς τα δηλώνουν ως κενά ενώ χρησιμοποιούνται δεν πληρώνουν φόρο επί του ενοικίου και δημοτικά τέλη.

Επιπλέον, τα κενά ακίνητα απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν μειωμένο φόρο.

Πηγή: www.iefimerida.gr