Σάββατο
3
Ιούνιος
TOP

Σε 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 20 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ

24ωρη Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα 20 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, με βασικό αίτημα ,να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς όπως αναφέρει το Σωματείο των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, “θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα στο λαό,
ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου:

“Σχέδιο νόμου έφερε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγονται στη Ρ.Α.Ε, η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Ρ.Α.Α.Ε.Υ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με «καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής».

Αυτό, μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις και μια ΔΕΥΑ στο νομό.

 Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό.

Το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί το έδαφος που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την είσοδο των ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο.

Θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης.

Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ.

Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι κυβερνήσεις και κατ επέκταση οι Δημοτικές Αρχές διαχρονικά  αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα κι όχι ως κοινωνικό αγαθό, τις λαϊκές ανάγκες στη λογική κόστους – οφέλους, και  σχεδιάζουν την ολοκληρωτική εκχώρηση της διαχείρισης του νερού και των λυμάτων σε ιδιώτες εργολάβους, και  ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι από ατυχήματα , θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες κι αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ενώ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπει 110 θέσεις, αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 55 ενώ την επόμενη τριετία θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 15.  Σε χειρότερη κατάσταση  βρίσκονται οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ του Νομού Μεσσηνίας.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που διεκδικούνοι ΔΕΥΑ, ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη – σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους. Χειρότερη θα είναι η κατάσταση και ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται φτηνό, σε επάρκεια και να είναι ποιοτικό. Η στάση μας είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τα πάντα, και το νερό, είτε με εκχώρηση σε ιδιώτες, αλλά και μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις (όπως είναι οι ΔΕΥΑ) που λειτουργούν κι αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αγωνιζόμαστε  ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού ο οποίος καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά.

Διεκδικούμε:

• Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

• Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.

• Φθηνό, με επάρκεια , ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό .

•  Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των ΔΕΥΑ.

•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

•Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους στους χώρους εργασίας.”