Τρίτη
30
Απρίλιος
TOP

Σε νέα, επικίνδυνη φάση η Μέση Ανατολή

Νέα, επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, στο πλαίσιο των αντιποίνων της Τεχεράνης για το αεροπορικό χτύπημα στο προξενείο της στην Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά Φρουροί της Επανάστασης.

Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα επίθεση κατά του Ισραήλ με 170 drones, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους. Εξ αυτών, μόνο οι τελευταίοι εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ιράν και μόνο «σε πολύ μικρούς αριθμούς», όπως ανέφερε το IDF. Όλα τα drones και οι πύραυλοι κρουζ αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στο Ισραήλ.

Η επίθεση κλιμακώνει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και παίρνοντας 250 ομήρους.

Μια άμεση σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ θα μπορούσε να εμπλέξει και την Χεζμπολάχ, που εδρεύει στον Λίβανο και όπως και η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, εντείνοντας έτσι την πιθανότητα ενός πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι αντιπρόσωποι (proxies) του Ιράν, που λειτουργούν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, συμμετείχαν στην πρωτοφανή χθεσινοβραδινή επίθεση.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε κατ΄  επανάληψη προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί» για το θανατηφόρο χτύπημα της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, το οποίο κατέστρεψε το κτίριο του προξενείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σκότωσε  13 άτομα, μεταξύ των οποίων 7 Ιρανούς στρατιωτικούς. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η πρόσφατη ιστορία δείχνει πως η επίθεση του Ιράν θα είναι σταθμισμένη, σε σχέση με το τι μπορεί να ακολουθήσει. Όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί, σημαντικό Ιρανό στρατηγό του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος Φρουράς του Ιράν, το 2020, για παράδειγμα, το Ιράν επέλεξε να απαντήσει με μη θανατηφόρες επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι εάν η χώρα τους χτυπηθεί, τότε το Ιράν θα πρέπει να περιμένει μια αντεπίθεση, αν και το Ισραήλ ενδέχεται να συνυπολογίσει την αποτυχία –όπως ισχυρίστηκε- της ιρανικής επίθεσης όταν θα επιλέξει την απάντησή του.

Το Ιράν έχει προσπαθήσει να είναι προσεκτικό σχετικά με τον ρόλο του σε εχθρικές ενέργειες από συμμαχικές μαχητικές ομάδες πέρα από τα σύνορά του. Αυτή η πολιτική έγινε πιο δύσκολη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε έναν εκτεταμένο πόλεμο στη Γάζα. Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη το χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα για πυραυλικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά στα σύνορα με το Ισραήλ σχεδόν καθημερινά από την εισβολή.

Τι σημαίνει για τις αγορές

Σε μεγάλο βαθμό, η αντίδραση των αγορών αναμένεται τη Δευτέρα, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο πετρέλαιο. Το μπρεντ ενισχύθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφότου το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα για το χτύπημα στο προξενείο.

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι ένα ακόμα χτύπημα για τους επενδυτές που είχαν πόνταραν σε μείωση των επιτοκίων από τη Fed, καθώς την ώρα που ο υψηλότερος των προβλέψεων πληθωρισμός πλήττει την αισιοδοξία για νομισματική χαλάρωση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιδρούν επίσης σημαντικά.

Το ισραηλινό νόμισμα, το σεκέλ, έχει υποχωρήσει και βρίσκεται κοντά στα χαμηλά έτους. Το χρηματιστήριο του Ισραήλ ανοίγει στις 10 ώρα Ελλάδος την Κυριακή.

πηγη moneyreview.gr 

«Το θέμα θεωρείται λήξαν» λέει η Τεχεράνη

Προειδοποιεί για πιο σοβαρή «απάντηση» αν υπάρξουν αντίποινα

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν» λέει το Ιράν για την ευθεία επίθεση στο Ισραήλ και προειδοποιεί για πιο «δυνατό χαστούκι» σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα.

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν καλεί το Ισραήλ να μην «απαντήσει» στην ευθεία επίθεση με πάνω από 300 drones, απειλώντας με ακόμη πιο δυνατό «χτύπημα».

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, με την Τεχεράνη να κάνει λόγο για δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», προειδοποιεί.

Κανένας ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας για να δικαιολογήσει αυτή την πρώτη επίθεση που στοχοθέτησε άμεσα στο Ισραήλ μετά την επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος, οι οποίοι εξαπέλυσαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς την κατεύθυνση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ισραηλινό έδαφος.Αυτή «η στρατιωτική ενέργεια του Ιράν αποτελεί απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών γραφείων μας στη Δαμασκό», εξήγησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

«Πραγματοποιήθηκε βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη θεμιτή άμυνα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τιμωρία» του Ισραήλ

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές είχαν δηλώσει τη βούλησή τους να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο στρατηγοί της Δύναμης Κοντς, κατά την καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία την 1η Απριλίου από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Θα δοθεί ένα χαστούκι» στο Ισραήλ, είχε προειδοποιήσει έτσι ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την επανάσταση του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, την καταστροφή του οποίου ζητάει για να δημιουργηθεί στη θέση του ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο μέχρι τώρα η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί μετωπικά, προτιμώντας να υποστηρίζει τις ενέργειες άλλων μελών του «άξονα της αντίστασης», μεταξύ των οποίων η λιβανική Χεζμπολάχ και οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, μετά την έναρξη του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Μερικές ώρες πριν από τα πλήγματα, το Ιράν κατέλαβε χθες, Σάββατο, στα ύδατα του Κόλπου ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 25μελές πλήρωμα, το οποίο κατηγόρησε ότι «συνδέεται» με το Ισραήλ. «Μια ενέργεια πειρατείας», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

«Απάντηση»

Μέσα στη νύχτα, η Τεχεράνη προειδοποίησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες καλώντας τις «να μείνουν στην άκρη» στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

«Κάθε απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατική αμερικανική κυβέρνηση και το σιωνιστικό καθεστώς (…) θα επιφέρει αμοιβαία και αναλογική απάντηση από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», προειδοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Αν είναι απαραίτητο», η Τεχεράνη «δεν θα διστάσει να πάρει αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της εναντίον κάθε επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας», υπογράμμισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το επόμενο χαστούκι θα είναι πιο δυνατό», προειδοποιεί η τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, όπου μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα στη νύχτα φωνάζοντας «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θανατος στην Αμερική».

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει σήμερα το πρωί τις προθέσεις τους. Όμως πριν από την επίθεση δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφέρουν πλήγματα στο ιρανικό έδαφος, στοχοθετώντας πιθανόν στρατιωτικές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ειδικούς.

Για προληπτικούς λόγους, το αεροδρόμιο Τεχεράνης-Μεχραμπάντ, που προορίζεται για τις εσωτερικές πτήσεις, θα παραμείνει κλειστό σήμερα μέχρι τις 12:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ενώ ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις τους ή να μην πραγματοποιούν πλέον υπερπτήσεις στο ιρανικό εναέριο χώρο.

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Γαλλία, ζήτησαν από τους πολίτες τους «να αποφεύγουν» να μεταβαίνουν στο Ιράν και στο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ newsit.gr