Κυριακή
5
Φεβρουάριος
TOP

Σειρά εκπαιδεύσεων παραγωγών ελαιολάδου από τον Νηλέα και τον Agrenaos στην Τριφυλία (video & pic’s)

Η γνώση είναι δύναμη. Ο εκσυγχρονισμός και η επιβίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής απαιτεί τη συνεχή ενημέρωση των ιδίων των παραγωγών. Φθινοπωρινή φυτοπροστασία, συγκομιδή-μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, διάβρωση ελαιώνων, μοντέλα βιώσιμης διαχείρισης, χρήσιμες συμβουλές για χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τον Δρ. Ιωάννη Μετζιδάκη Γεωπόνο ερευνητή πρώην δ/ντη του εργαστηρίου ελαιοκομίαςτου ΕΘΙΑΓΕ Χανίων στο πεδίο καθώς ο δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικών συναντήσεων του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού “Νηλέας” έφερε τους ελαιοπαραγωγους στον ελαιώνα εκεί όπου το απόγευμα της Πέμπτης  πραγματοποιήθηκε πρακτική άσκηση με έμφαση στο κλάδεμα και τη συγκομιδή.

Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού “Νηλέα” για μια σειρά εκπαιδεύσεων ελαιοπαραγωγών σε Μουζάκι, Χώρα και Αμπελόφυτο από αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο φορέα παροχής γεωργικών συμβουλών AGRENAOS, οδηγεί την ελαιοπαραγωγή στο αύριο με εφόδιο τη γνώση.

Εκπαίδευση των παραγωγών στη θεματολογία θέματα που αφορούν στη λίπανση, στο κλάδεμα, στα μοντέλα Βιώσιμης διαχείρισης ελαιώνων καθώς πλησιάζει η έναρξη της ελαιοσυγκομιδής από τον δρ. Ιωάννη Μετζιδάκη γεωπόνο ερευνητή και πρώην διευθυντή του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας ΕΘΙΑΓΕ Χανίων.

Ακολούθως η ενημέρωση συνεχίστηκε στην αίθουσα «Rex» όπου ο εκπρόσωπος της Agrenaos Παναγιώτης Νάσης παρουσίασε τις καινοτόμες αγρο-περιβαλλοντικες υπηρεσίες και όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, το πλέγμα γεωργικών συμβούλων που παρέχονται αλλά και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που θα τρέξουν και το 2023 και θα δώσουν μεγάλες ευκαιρίες στους παραγωγούς να εκσυγχονισουν τις καλλιέργειες ρους και μέσω της νέας ΚΑΠ με προοπτικές και στην πράσινη ανάπτυξη, ο δρ. Ιωάννης Μετζιδάκης συνέχισε με το θεωρητικό κομμάτι σε θέματα επίκαιρα, ενώ το παρών έδωσε και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.