Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

«Σεισμός» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την απόφαση του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές – Δε συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι μειοψηφίες

Tην ανάγκη συμμόρφωσης της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και της Οικονομικής Επιτροπής βάσει της ιστορικής -όπως την χαρακτηρίζουν- απόφασης του ΣτΕ, ζητούν με κοινή ανακοίνωση τους, οι παρατάξεις των μειοψηφιών. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως το θέμα αυτό, ταλανίζει εξαρχής τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές σε όλη τη χώρα στο φόντο της απλής αναλογικής και των ζητημάτων διοίκησης που ανέκυψαν στους ΟΤΑ με αποτέλεσμα να χρειαστεί η κυβέρνηση να δώσει αρμοδιότητα στις επιτροπές για την… κυβερνησιμότητα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους οι μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ενημερώνουν για μια σειρά από θέματα τον πρόεδρο του Σώματος, ξεκαθαρίζοντας πως θα απέχουν και από τη συνεδρίαση.

Η ΚΟΙΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Κύριε Πρόεδρε,

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε η 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.

Δηλαδή όφειλε:

1. Να σταματήσει με απόφασή της να ασκεί στην Οικονομική Επιτροπή τις αρμοδιότητες που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν με τους αντισυνταγματικούς – πραξικοπηματικούς νόμους Θεοδωρικάκου και Βορίδη.

2. Να έχει ήδη προσδιορίσει Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέας Οικονομικής Επιτροπής.

Επειδή διαπιστώσαμε ότι η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά τις νόμιμες θεσμικές διαδικασίες, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση των θεσμικών παρανομιών και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Για αυτούς τους λόγους,

1. Δεν συμμετέχουμε στην Ειδική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ τη Δευτέρα,19 Δεκεμβρίου στις 4μμ για τον προϋπολογισμό διότι αυτο θα σήμαινε ότι ανεχόμαστε τη θεσμική παρανομία.

2. Συμμετέχουμε στην τακτική συνεδρίαση που έχει προσδιοριστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 6μμ με προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί ως πρώτο και κατεπείγον θέμα προ ΗΔ (με λήψη απόφασης από το ΠΕΣΥΠ για άμεση εφαρμογή) η απόφαση του ΣτΕ και η άμεση υλοποίησή της. Οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά σας, κωλυσιεργίας και μη άμεσης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

3. Επιπλέον επιβάλλεται σύμφωνα και με τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η συνέχιση της 24ης διακοπείσας συνεδρίασης.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πετράκος Θανάσης
Κάτσαρης Παναγιώτης
Λυμπεροπούλου Δήμητρα
Δέδες Γεώργιος
Μπουντρούκας Ιωάννης
Τατούλης Πέτρος