Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

ΣΕΚ: Στην κόψη του ξυραφιού η κτηνοτροφία – Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο

Το κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου συνεχίζουν να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κτηνοτροφία σε βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία και πτηνοτροφία και με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δραματική θέμα.

Αυτή η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το οποίο και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη του Συνδέσμου, κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή. Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι. Συγχρόνως, τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική.

Την ίδια στιγμή, η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι «συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωϊκό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας», επισημαίνεται.

Για τους παραπάνω λόγους, και επειδή οι μειώσεις ζωϊκού κεφαλαίου που παρατηρούνται δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν, ο ΣΕΚ επαναλαμβάνει την ανάγκη για ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ενώ καταθέτει εκ νέου τις προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται -σύμφωνα με τον ΣΕΚ- στην κατηγορία της «κοροϊδίας». Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.
  • Στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος.
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, ου οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν σαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: in.gr