Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στη διεθνή σκηνή.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο) ενώ είναι ενδεικτικό ότι από το ιστορικό υψηλό των 697 ευρώ / MWh που είχε φθάσει το ρεύμα στις 31 Αυγούστου, τις προηγούμενες ημέρες πλησίασε ακόμη και τα 100 ευρώ (107 ευρώ/MWh στις 30 Οκτωβρίου).

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο καταναλωτή οι τιμές στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρέμειναν στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν επέτρεψαν να περάσουν στη λιανική οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια η μείωση των χρηματιστηριακών τιμών σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη για επιδοτήσεις.
Αντίστοιχα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έχει μειωθεί κατά 66 % (από 349 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε φθάσει τον Αύγουστο, στο επίπεδο των 115 ευρώ).
Η υποχώρηση των τιμών αποδίδεται σε σειρά παραγόντων: οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που περιόρισαν ως τώρα τη ζήτηση για θέρμανση, η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδο άνω του 90%, η διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποτελεί την σημαντικότερη εναλλακτική έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και οι ζυμώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με ελληνική πρωτοβουλία και πίεση συντέλεσαν στην συγκράτηση των τιμών.

Επίσης η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί σημαντικό παράγοντα συγκράτησης των τιμών καθώς η πράσινη ενέργεια υποκαθιστά ακριβότερες πηγές και κυρίως το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η αγορά ευαίσθητη σε τυχόν απρόοπτα, όπως η απότομη επιδείνωση του καιρού, η αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε άλλες περιοχές του πλανήτη που θα μείωνε τη διαθεσιμότητα στην Ευρώπη, ή μια νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ