Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται νέες αυξήσεις από 1η Ιουνίου – «Βόμβες» του προέδρου Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος

Με την ακρίβεια να καλπάζει και την κυβέρνηση να παραμένει σταθερή στον άξονα της «αύξησης των εισοδημάτων» ως μέτρο ανάσχεσης της συνεχιζόμενης πίεσης των νοικοκυριών νέος γύρος ανατιμήσεων αναμένεται από την 1η Ιουνίου με τους πολίτες να καλούνται να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ γιατί «δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού» την ίδια ώρα που το Μαξίμου παίζει το «χαρτί» των επιστολών ως έσχατη λύση για να δαμάσει τις… τιμές.

Τι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει την επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν δύο μήνες μετά;

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τον πρόεδρο Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολο Ραυτόπουλο, να εκφράζει την απορία γιατί ο πρωθυπουργός δεν έστειλε την επιστολή του στην Φον Ντερ Λάιεν δυο μήνες πρίν.

«Αυτό το οποίο έδειξε η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τη χαρτογράφηση που έκανε είναι ότι οι Έλληνες αγοράζουμε έως 361% τα απορρυπαντικά και έως 213% το βρεφικό γάλα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτό έγινε στις 10 Μαρτίου του 2023», σημείωσε (Παραπολιτικά 90,1) και αναρωτήθηκε «τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον κ. πρωθυπουργό να στείλει επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν και δεν το έκανε στις 10 Μαρτίου του ’23 μετά την έκθεση από τη χαρτογράφηση που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού;».

Μόνιμη μείωση της τιμής… τέλος

Ο κ. Ραυτόπουλος διαμαρτυρήθηκε γιατί «το ’19 καταργήθηκε η ποινικοποίηση της αισχροκέρδειας και έτσι η αγορά είναι ασύδοτη» και παραπονέθηκε: «Έλεγχοι δεν υπάρχουν, οι εταιρείες κάνουν ό,τι θέλουν, ξέρουν ότι δεν θα υποστούν καμία ποινική δίωξη, ξέρουν ότι αυτό το οποίο θα γίνει, για παράδειγμα ένα πρόστιμο, το οποίο δεν θα το πληρώσουν γιατί θα προσφύγουν στο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Εφετείο, όταν θα καταλήξει η υπόθεση, από το Εφετείο θα καταφύγουν στον Άρειο Πάγο».

Ο πρόεδρο Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος προέβλεψε πως οι τιμές θα συνεχίσουν να τραβούν την ανηφόρα: «Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στη μόνιμη μείωση της τιμής. Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί και σύμφωνα με τη Eurostat και ξένους οίκους αυτό το οποίο μας είπαν είναι ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και του 2025 οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης».

Πρωτοβουλίες ή τσάμπα το μελάνι;

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επί της ουσίας, ήταν «η συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η ακρίβεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η κυβέρνηση των… επιστολών δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια. Το παραδέχθηκε (και πάλι) ο κ. Χατζηδάκης. Μαζεύουν έσοδα και πιέζουν τη μεσαία τάξη. Τσάμπα το μελάνι, δηλαδή» ανέφερε με τη σειρά του ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Πηγή: www.in.gr