Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Σπάει κάθε ρεκόρ αποτελεσμάτων η Μονάδα της Παλαιόχουνης -Με την υπογραφή της ΤΕΡΝΑ ένα κορυφαίο έργο (video)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κανονική λειτουργία του μεγάλου έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο φέρει τη σφραγίδα της εταιρείας πρότυπο για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσία στελεχών της εταιρείας που έχει αναλάβει τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της κεντρικής διαχείρισης και ειδικά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Αγραφιώτη, ο οποίος με υπομονή και επιμονή έχει απαντήσει όλα αυτά τα χρόνια στα πάντα και έχει φέρει στο φως τις λεπτομέρειες του έργου, αυτό, το αργότερο την 1η Μαΐου θα μπει σε τροχιά μεταβατικής λειτουργίας και στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας.

Παράλληλα, το αργότερο την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη λειτουργία στη μονάδα διαχείρισης στη Σκάλα της Λακωνίας. «Επιδίωξή μας είναι να δουλέψουμε, να πάρουμε σκουπίδια -μεταβατική διαχείριση πάντα- στα τέλη του Απριλίου», είπε ο περιφερειάρχης σε ό,τι αφορά στη Μεσσηνία, ενώ για τη Μονάδα της Λακωνίας τόνισε πως και αυτή είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που “τρέχει” το έργο του ΣΔΙΤ Γιώργος Αγραφιώτης.  «Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε τη μεταβατική διαχείριση στην Παλαιόχουνη, τη μεταβατική διαχείριση της διαχειριστικής ενότητας 1, δηλαδή Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα. Νομίζω ότι διαχειριστήκαμε με ένα σύννομο και ευπρεπή τρόπο τα απορρίμματα αυτής της ενότητας αυτή την περίοδο. Από εδώ όμως και μετά γυρίζουμε σελίδα. Από προχθές από την 1η Μαρτίου ξεκινήσαμε τις δοκιμαστική λειτουργία της κανονικής διαχείρισης, όπως σας είπε ο περιφερειάρχης, και ήδη από σήμερα -έστω αύριο το αργότερο- ξηλώνουμε όλες τις εγκαταστάσεις της μεταβατικής διαχείρισης. Δηλαδή όλο το εισερχόμενο απόρριμμα αυτής της διαχειριστικής ενότητας πηγαίνει σε μια κανονική διαχείριση.

Κάτι το οποίο εμείς πιστεύαμε όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν το λέγαμε ποτέ, περιμένοντας να δούμε τα αποτελέσματα, είναι ότι από την αρχή της δοκιμαστικής λειτουργίας η μονάδα της Παλαιόχουνης κάθε μέρα σπάει και ένα ρεκόρ ως προς τα αποτελέσματα. Είναι μια μονάδα η οποία υπερκαλύπτει τα συμβατικά, είναι μια μονάδα πολύ καλύτερη σε αποτέλεσμα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, από αυτό που συμβασιοποιήσαμε και υπογράψαμε όταν υπογράψαμε τη σύμβαση. Αρα είναι σίγουρα η καλύτερη πια μονάδα της χώρας και μία από τις καλύτερες μονάδες της Ευρώπης. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, αυτή είναι η αλήθεια για αυτή τη μονάδα.

Ταυτόχρονα είναι μια μονάδα η οποία έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθότι παράγει την ηλεκτρική ενέργεια την οποία ξοδεύει. Οι εγκαταστάσεις σύντομα θαείναι επιδείξιμες, για σχολεία, δήμους, οργανώσεις, συμβάλλοντας σημαντικότατα στην εκπαίδευση των παιδιών μας και στην αντίληψη που πρέπει να έχουν για ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Την 1η Μαΐου, συν πλην, ξεκινάμε τη μεταβατική διαχείριση της Μεσσηνίας, δηλαδή ό,τι κάναμε αυτό τον χρόνο που μας πέρασε στην Αρκαδία, αυτό θα κάνουμε στη Μεσσηνία. Και από την 1η Ιουνίου και μετά στη Λακωνία. Η Μεσσηνία στο τέλος του έργου, δηλαδή με την ολοκλήρωση της μεταβατικής μετά από ένα χρόνο, θα είναι μια μικρή Αρκαδία, θα είναι μια μικρή Παλαιόχουνη. Είναι η ίδια τεχνολογία, η ί δια διαδικασία, το ίδιο process, με αυτό στην Παλαιόχουνη. Αργότερα 1 – 2 μήνες μετά από τη Μεσσηνία, άρα και με το τέλος, η Λακωνία θα είναι μια μικρότερη Μεσσηνία», είπε ο κ. Αγραφιώτης που εξήγησε παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας στην Παλαιόχουνη και φυσικά, για μια ακόμη φορά, όσα έχουν ακουστεί για το κόστος. «Στη Βουλή απαντήθηκε από δύο συνεχόμενες κυβερνήσεις -και από την προηγούμενη κι από τη σημερινή- ότι το τέλος που προκύπτει για τους πολίτες της Πελοποννήσου είναι το χαμηλότερο από όλα τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ της χώρας.

Είναι το χαμηλότερο γιατί αυτή η μονάδα, χρησιμοποιώντας την υψηλότερη τεχνολογία, καταφέρνει να έχει το χαμηλότερο κόστος. Δηλαδή αυτή η μονάδα έχει έσοδα από παραγωγή ενέργειας, έχει έσοδα από ανακυκλώσιμα, άρα καταφέρνει να προσφέρει στον πολίτη το χαμηλότερο κόστος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή από 2 διαδοχικές κυβερνήσεις», είπε με νόημα ο Γιώργος Αγραφιώτης.