Πέμπτη
18
Ιούλιος
TOP

Στα 6,5 ευρώ τα συμβόλαια για το έξτρα παρθένο νέας σοδειάς, ησυχία στην αγορά (video)

Kαθώς σκληραίνει το κουκούτσι και οι εκτιµήσεις για την επόµενη παγκόσµια παραγωγή συγκλίνουν στους 2,9-3 εκατ. τόνους, αν και αρκετοί Ισπανοί είναι πιο αισιόδοξοι, όλοι οι παίκτες στην αγορά ελαιολάδου στρέφουν την προσοχή τους στην διαχείριση της καλύτερης επόµενης σοδειάς, η οποία παρουσιάζει ευκαιρίες αλλά κρύβει και παγίδες για τους παραγωγούς.

Οι επόµενοι δύο µήνες θα περπατήσουν κατά τα γνωστά µε καλές µεν τιµές (6,5-7,5 ευρώ στο έξτρα) αλλά και σαφή πλαγιοκαθοδικό βηµατισµό, ενώ το κρίσιµο πλέον στοίχηµα είναι οι τιµές αφετηρίας για την 2024/25 από Οκτώβριο όταν θα ξεκινήσουν να δουλεύουν ξανά τα ελαιοτριβεία. Σήµερα, οι τιµές ονοµαστικά βρίσκονται στα επίπεδα των 7,20-7,70 ευρώ το κιλό σε Μεσσηνία και Κρήτη και γύρω στα  8 ευρώ στη Λακωνία, όµως δεν έχουν καταγραφεί την τελευταία βδοµάδες πράξεις. Στην Ισπανία, οι δείκτες τιµών ακολουθούν σαφώς πτωτική πορεία από τα µέσα της περασµένης βδοµάδας. Για την ώρα, παρατηρείται µια αισθητή υποχώρηση των τιµών στο έξτρα προς τα 7,50 ευρώ, ενώ απότοµη είναι η διόρθωση σε παρθένο και λαµπάντε, προς τα 7,00 και 6,80 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο www.elaiaskarpos.gr πατώντας εδώ

Σε ότι έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒΙΤΕ άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο Γενικός Διευθυντής του Γιώργος Οικονόμου