Σάββατο
15
Ιούνιος
TOP

Στα χέρια των ψηφοφόρων ο φάκελος με την επιστολική ψήφο: Μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα -Τι περιέχει

Ήδη οι εταιρείες κούριερ έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις των ειδικών φακέλων, ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που πήγαν, αφού είχαν λάβει ειδοποιητήριο, στα γραφεία των εταιρειών ταχυμεταφορών και παρέλαβαν από εκεί το φάκελο της επιστολικής ψήφου.
Μάλιστα ξεκίνησαν και τα εκλογικά πειράγματα με τους υπαλλήλους και τους πολίτες να λένε «καλό βόλι».

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα
Όσοι έχουν πάρει στα χέρια τους τον ειδικό φάκελο για την επιστολική ψήφο, εφόσον αισθάνονται βέβαιοι για την ψήφο τους μπορούν από σήμερα να ψηφίσουν. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να αποστείλουν το φάκελο με το ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται πως η επιστροφή του φακέλου με το ψηφοδέλτιο γίνεται δωρεάν για τους εκλογείς εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είτε επικοινωνούν με την εταιρεία (τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται στο αρχικό μήνυμα) και κανονίζουν ημέρα και ώρα παράδοσης στο χώρο τους από υπάλληλο, είτε τον παραδίδουν αυτοπροσώπως σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού εφόσον επιθυμούν να αποστείλουν δωρεάν τον φάκελο, πρέπει να απευθυνθούν στην ίδια εταιρεία που τους τον παρέδωσε. Εναλλακτικά, επιλέγουν άλλον τρόπο αποστολής αλλά με δική τους δαπάνη, η οποία θα επιστραφεί στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία.

Επιστολική ψήφος: Μέχρι πότε πρέπει να παραδοθούν οι φάκελοι
Oι επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους (χώρο συλλογής επιστολικών ψήφων), την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς θα πρέπει να αποστείλουν το τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο πριν από τέσσερις έως 11 μέρες νωρίτερα ανάλογα την περίπτωση.

Για τους διαμένοντες στην Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία αποστολής είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και η Τρίτη 4 Ιουνίου εφόσον η κατάθεση του φακέλου γίνει απευθείας στα γραφεία της εταιρείας. Για τους διαμένοντες στο εξωτερικό ο φάκελος πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως και την Τρίτη 28 Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών συνιστά ο φάκελος να αποσταλεί συστημένος και express.

Τι θα γίνει αν ο φάκελος δεν επιστραφεί εγκαίρως
Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή στις εκλογές γίνεται μόνο με προσέλευση στο εκλογικό τμήμα.

Όποιοι χάσουν το ψηφοδέλτιο ή την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου epistoliki.ypes.gov.gr, επιλέγοντας «Οδηγίες επιστολικής ψήφου» και στη συνέχεια «Αρχεία επιστολικής ψήφου». Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επισκεφθούν την ειδικά διαμορφωμένη για αυτά ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr/myvote, όπου έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να εκτυπώσουν με εύκολο και απλό τρόπο το ψηφοδέλτιό τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.iefimerida.gr