Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Στα πρόθυρα λιμού ο πλανήτης – Οι τρεις λόγοι πίσω από την επισιτιστική κρίση

Ο παγκόσμιος δείκτης πείνας έχει ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς εκτιμάται ότι 276 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις τροφίμων, ενώ τουλάχιστον τρεις χώρες κινδυνεύουν με λιμό.

Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ραγδαία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας αποθέματα, οι ειδικοί φοβούνται πως αυτή η κρίση είναι πιθανό να βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξελίχθηκε σε τρία στάδια, λέει στο Politico ο Τσαρλς Ογούμπα, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Action Against Hunger” (δηλ. «Δράση Κατά Της Πείνας»). Προσθέτει, μάλιστα, ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε μια σειρά από επισιτιστικές κρίσεις.

1) Οι πολεμικές συγκρούσεις ήταν εκείνες που προκάλεσαν πολλές από αυτές τις κρίσεις, αναφέρει ο Ογούμπα, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν κατά το περασμένο έτος στην Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, και είχαν χαρακτηριστικά λιμού. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, συχνά αλληλένδετες αιτίες, όπως οικονομικές κρίσεις και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, τα οποία όλο και αυξάνονται. Περίπου 14.000 άνθρωποι στη νότια Μαδαγασκάρη βρέθηκαν στο κατώφλι του λιμού το 2021 μετά από τη χειρότερη ξηρασία στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια.

2) Η πανδημία της Covid-19 ξέσπασε καθώς οι προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων ήδη περιορίζονταν και οι κυβερνήσεις πολλών φτωχών χωρών δυσκολεύονταν να διαχειριστούν την κατάσταση, εξηγεί ο Ογούμπα. Τα lockdown εμπόδισαν τους αγρότες μικρής κλίμακας από το να καλλιεργούν, και μάλιστα σε χώρες που ήδη διέτρεχαν κίνδυνο ελλείψεων στα τρόφιμα. Αυτοί οι αγρότες είναι συχνά το στήριγμα των συστημάτων τροφίμων, και έτσι οι περιορισμοί οδήγησαν ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια. Τα εν λόγω μέτρα έχουν αρθεί αλλά οι αλυσίδες προμηθειών βρίσκονται ακόμη σε χαοτική κατάσταση, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων έχουν πάει στα ύψη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr