Οπου φύγει-φύγει φέτος για τις πασχαλινές διακοπές οι Ελληνες, με τις προκρατήσεις για αυτοτελή διαμερίσματα και κατοικίες να φθάνουν ακόμα και το 100% σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Υστερα από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, το ενδιαφέρον για αποδράσεις σε κοντινούς και μακρινούς προορισμούς επανακάμπτει δυναμικά, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που συγκέντρωσε για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» το πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω πανδημίας, το Πάσχα του 2020 υπήρξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ το Πάσχα του 2021 δεν επιτρέπονταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Είναι ενδεικτικό πως όσοι αποφασίσουν να σχεδιάσουν την τελευταία στιγμή τις διακοπές τους σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα δυσκολευθούν, καθώς ήδη η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη.
«Το φετινό Πάσχα τείνει να είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη που όλη η παγκόσμια κοινότητα έζησε», σημειώνει ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, υπογραμμίζοντας την ικανοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης για την πορεία της ζήτησης.
Πού σημειώνεται υψηλή ζήτηση
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται στην Κέρκυρα (πληρότητα άνω του 70%), η οποία διαθέτει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα της χώρας: τη ρίψη των μπότηδων από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών.
Υψηλή ζήτηση υπάρχει και για τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, Σπέτσες και Υδρα, τη Χίο (με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου που έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας), το νησί της «Αποκάλυψης», την Πάτμο, καθώς και την Τήνο, την οποία επιλέγουν τόσο ορθόδοξοι όσο και έλληνες καθολικοί για τις Αγιες Μέρες με τον εντυπωσιακό Επιτάφιο του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται στα Μετέωρα με τις μονές που κρέμονται από τα βράχια και τις κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, τις ψαλμωδίες και τη βυζαντινή μουσική, την Καλαμπάκα, το Λεωνίδιο, το Ναύπλιο, και την Καλαμάτα, με τον σαϊτοπόλεμό της.
Το κόστος
Υπάρχουν πάντως και αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας που θα επιλέξουν περιοχές της Αττικής, όπως το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, το Λαγονήσι και η Κινέτα.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τη φετινή χρονιά, εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι και το κόστος μετακίνησης.
Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2½ ωρών με στόχο το γέμισα του ρεζερβουάρ να εξασφαλίζει και την επιστροφή στην κύρια κατοικία.
Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, αναμένεται έντονη κινητικότητα και υψηλότερα ποσοστά προκρατήσεων στους ηπειρωτικούς προορισμούς της Πελοποννήσου όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες του Πάσχα.
πηγή: www.in.gr