Δευτέρα
6
Ιανουάριος
TOP

Στα ύψη το «οικολογικό χρέος»… «Χρωστάμε» στη Γη 18 χρόνια

22 Αυγούστου 2021 – Ημέρα ορόσημο ήταν η χθεσινή καθώς, από την αρχή του έτους μέχρι τώρα η φύση μας έδωσε όλα όσα μπορούσε στη διάρκεια ενός έτους.

Η Ημέρα Υπέρβασης, Earth Overshoot Day, όπως ονομάζεται, είναι διαφορετική από έτος σε έτος και υπολογίζεται από την Global Footprint Network, με στοιχεία που λαμβάνει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σηματοδοτεί ουσιαστικά την ημέρα εκείνη που καταναλώσαμε ως είδος, την «ετήσια παραγωγή» της φύσης.

Η πανδημία περιόρισε οικολογικό αποτύπωμα

Όπως τονίζεται στη φετινή ανακοίνωση οι αποκλεισμοί που επεβλήθησαν από τον κορωνοϊό προκάλεσαν συρρίκνωση του παγκόσμιου οικολογικού αποτυπώματος σχεδόν κατά 10%, αλλά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τόσους οικολογικούς πόρους σαν να ζούσαμε σε 1,6 πλανήτες Γη.

Καθώς η δημόσια υγεία και η οικονομική ανάκαμψη έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχες ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καλούνται να δράσουν για να οικοδομήσουν ένα μέλλον όπου όλοι θα ευδοκιμούν με τα μέσα του πλανήτη μας («ευημερία ενός πλανήτη»), αναφέρει το Global Footprint Network .

«Η βιωσιμότητα απαιτεί τόσο οικολογική ισορροπία όσο και μακροπρόθεσμη ευημερία των ανθρώπων, επομένως η φετινή αιφνίδια συρρίκνωση του οικολογικού αποτυπώματος δεν μπορεί να συγχέεται με την πρόοδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Global Footprint Network Laurel Hanscom. «Φέτος περισσότερο από ποτέ, το Earth Overshoot Day υπογραμμίζει την ανάγκη για στρατηγικές που αυξάνουν την ανθεκτικότητα για όλους».

Παραγωγή τροφής

Προσθέτει μάλιστα, ότι υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν σε επίπεδο κοινότητας ή μεμονωμένα για να επηρεάσουν σημαντικά το είδος του μέλλοντος στο οποίο επενδύουμε, μία απόφαση κάθε φορά: πώς παράγουμε το φαγητό που τρώμε, πώς κινούμαστε , πώς δυναμώνουμε τον εαυτό μας, πόσα παιδιά έχουμε και πόση γη προστατεύουμε για την άγρια ​​ζωή . Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%, εκτιμάται ότι θα παρατείνει την ημερομηνία κατά 93 ημέρες.

Με τα συστήματα τροφίμων που χρησιμοποιούν επί του παρόντος το 50% της βιοπαραγωγικής ικανότητας του πλανήτη μας, αυτό που τρώμε έχει σημασία. Οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της έντασης άνθρακα των τροφίμων και τον αντίκτυπο της παραγωγής τροφίμων στη βιοποικιλότητα-ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία-αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή, όπως τονίστηκε από την κοινή έρευνα μεταξύ του Global Footprint Network και του Barilla Center for Food and Nutrition . Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων στο μισό, θα μετακινηθεί η Ημέρα

Απαιτείται επιχειρηματική στρατηγική

Επειδή πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο που διαμορφώνεται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τους περιορισμούς των πόρων, το Overshootday.org περιγράφει τι μπορούν να κάνουν τα άτομα , ενώ ο Υπολογιστής Footprint μπορεί να τους βοηθήσει να μετρήσουν την πρόοδό τους. Επίσης, πρωτοβουλίες επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, κοινοτήτων και ατόμων για την αποτελεσματική προώθηση της βιωσιμότητας γιορτάζονται στον διαδραστικό χάρτη λύσεων #MoveTheDate Solutions που προέρχονται από το πλήθος .

Συνολικά, η δυνατότητα της ανθρωπότητας να ευδοκιμήσει στον πεπερασμένο πλανήτη μας γίνεται βασική επιχειρηματική στρατηγική. Η ευημερία ενός πλανήτη παρέχει το πλαίσιο για μακροπρόθεσμη επιτυχία, με δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και το οικολογικό αποτύπωμα ως δείκτες, υποστηρίζει το ηλεκτρονικό βιβλίο που γράφτηκε από την Schneider Electric και το Global Footprint Network .

Η ανθεκτικότητα των εταιρειών

Η ανθεκτικότητα των εταιρειών, αλλά και των χωρών και των πόλεων, εξαρτάται από την ορθή διαχείριση των οικολογικών πόρων. Η βιοπαραγωγική ικανότητα της Αυστραλίας μειώθηκε σχεδόν στο μισό κατά τη διάρκεια των μαζικών δασικών πυρκαγιών της το 2019, κάνοντας την Αυστραλία να αντιμετωπίζει έλλειμμα βιοπαραγωγικής ικανότητας για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία της. Αντίθετα, η Σκωτία , με την επιθετική στρατηγική της για την απαλλαγή από τον άνθρακα και τα αρκετά σημαντικά περιουσιακά στοιχεία βιοπαραγωγικής ικανότητας, συνειδητοποιεί ότι πρόκειται να κλείσει το μακροχρόνιο έλλειμμα βιοπαραγωγικής ικανότητας.

Χρωστάμε στη Γη 18 χρόνια

Η παγκόσμια υπέρβαση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τώρα, το σωρευτικό οικολογικό χρέος ισοδυναμεί με 18 χρόνια της Γης. Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν 18 χρόνια ολόκληρης της αναγέννησης του πλανήτη μας για να αντιστραφεί η ζημιά από την υπερβολική χρήση φυσικών πόρων, υποθέτοντας ότι η υπερβολική χρήση ήταν πλήρως αναστρέψιμη. Οι λύσεις υποδηλώνουν ότι είναι δυνατόν να ζούμε μέσα στα μέσα του πλανήτη μας. Αν #Μετακινούμε την Ημερομηνία 5 ημέρες κάθε χρόνο, η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιούσε λιγότερους από έναν πλανήτη πριν από το 2050.

Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί σήμερα 60% περισσότερους πόρους από ό, τι μπορεί να αναγεννηθεί – ή όσο θα ζούσαμε σε 1,6 πλανήτες Γη . Από την Ημέρα της Υπέρβασης της Γης μέχρι το τέλος του έτους, η ανθρωπότητα αυξάνει το οικολογικό έλλειμμα που αυξάνεται τα περισσότερα χρόνια από τότε που ο κόσμος έπεσε σε οικολογική υπέρβαση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τους Εθνικούς Λογαριασμούς Footprint & Biocapacity (NFA) που βασίζονται σε σύνολα δεδομένων του ΟΗΕ ( με 15.000 σημεία δεδομένων ανά χώρα ετησίως).

πηγη