Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Σταφίδα: Έρχονται αποζημιώσεις de minimis

Με  ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) θα καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών για το 2021.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του ποσού που θα δοθεί ως ενίσχυση στο πλαίσιο του μέτρου de minimis, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών για το 2021, δήλωσε στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη.

Το ποσό που θα δοθεί πρέπει να υπολογιστεί, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία που θα δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τιμές που πωλήθηκε το προϊόν και τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Όσον αφορά τα αποθέματα του 2020 ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις μεταποίησης σταφίδας να του παραθέσουν στοιχεία για τη ζημία που προκάλεσε η πανδημία στην εμπορία του προϊόντος με στόχο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αποζημιώσεων που δίνει η ΕΕ και οι οποίες, όμως, έχουν χρονικό περιθώριο την 30η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προταθεί από τον προηγούμενο ΥπΑΑΤ, η λύση της διάθεσης των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων και υψηλή τιμή προς όφελος του παραγωγού, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,40 ευρώ/κιλό, η οποία όμως, μέχρι τώρα , έχει μείνει στα χαρτιά.

www.ot.gr