Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Στασιμοπληθωρισμός: Άμεση απειλή για Ευρώπη και ΗΠΑ (πίνακας)

Η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού –την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών που πλήττει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη, που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να πατήσει γκάζι.

Κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής, από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τον πρώην επικεφαλή της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, στέλνουν παρόμοιο μήνυμα. Ότι ο στασιμοπληθωρισμός βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά από πριν με κίνδυνο να επαναληφθούν φαινόμενα στην οικονομία που είχαν να καταγραφούν τελευταία φορά από τη δεκαετία του 1970.

Στην Ευρώπη ήδη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 λόγω συνδυασμού ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και των πρώιμων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μόνο ημέρες από την Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, ενώ ίδια ήταν και η ανάπτυξη που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός  αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο — το υψηλότερο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να διατηρεί αρχεία πριν από 25 χρόνια. Το αυξανόμενο κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα, που έκαναν ράλι από την αναταραχή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το άλμα τιμών.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ μόλις της τάξης του 0,2%. Αυτή αποτέλεσε βελτίωση σε σχέση με τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Όμως ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα επιβραδύνθηκε προς το τέλος της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πάτησε φρένο το πρώτο τρίμηνο με την ανάπτυξη να μηδενίζεται και τον πληθωρισμό να σημειώνει νέο υψηλό ρεκόρ. Ταυτόχρονα οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,3% στο τρίμηνο.

Η Ιταλία τα πήγε ακόμη χειρότερα. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα των στοιχείων τις Eurostat που περιλαμβάνει τις χώρες της Ευρώπης.

Στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλά και η οικονομική παραγωγή παραμένει χαμηλή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη: tanea.gr