Μηνύματα για την επόμενη μέρα στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εκτιμά ότι έχει βγει ενισχυμένος από το Συνέδριο και αναφέρει ότι το στάδιο σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελακη. Ερωτηθείς και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «σέβομαι την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου, ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο», ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις τωρινές του σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο λέγοντα απλά ότι ξεκινά νέος κύκλος υπό την ηγεσία μου.

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου ο κ. Κασσελάκης μιλά στην ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, και δεν συμφώνησε με τον δημοσιογράφο που χαρακτήρισε επεισοδιακό το Συνέδριο.

Το Συνέδριο έδρασε όπως έπρεπε να δράσει, τόνισε ο κ. Κασσελάκης και  όπως ο ίδιος θεωρεί έχει πάρει εντολή για να πάει σε όλες τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο στις ευρωεκλογές  καθώς απάντησε σχετικά «ξεκάθαρα, το στάδιο το είπε ξεκάθαρα». «Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος και είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελακη. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή για να μετασχηματιστεί και είχε ξεκινήσει ο Τσίπρας πριν χρόνια», υπογράμμισε.

Πάντως, σχετικά με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα πήρε αποστάσεις αν και άφησε αιχμές:
Δεν μας είχε ενημερώσει ο κ. Τσιπρας. Ο διευθυντής του γραφείου του πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του δικού μου γραφείου, ένα λεπτό πριν από την ανάρτηση.

Πρόσθεσε ότι εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου, ήταν λάθος όμως να μην εμφανιστεί στο συνέδριο. Μιλάμε για χιλιάδες μέλη που ίδρωσαν τη φανέλα τους, που περίμεναν. Ο κ. Κασσελάκης πρόσθεσε πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιον τον Αλέξη.

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα συναισθήματα σας, τόνισε ότι ήταν ραγισμένη η καρδιά μου λόγω των Συνέδρων, όχι λόγω του Αλέξη. Γιατί μου ζητούσαν κάτι, κάτι για να ξαναπιστέψουμε. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που είναι στους δρόμους, χτυπούν πόρτες. Εγώ, τόνισε, γι’ αυτούς τους ανθρώπους πήρα την απόφαση στο τέλος, όταν είδα ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφια πρόεδρος και όταν οι ίδιοι είναι ραγισμένες καρδιές τους και σου λένε κάτω τα χέρια από τον Στέφανο, ε τα άκουσα τα μέλη».

Υπογράμμισε ότι δεν ωφελεί κανέναν να σχολιάσω το ζήτημα σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα μικροπολιτικό ενδιαφέρον, αλλά δεν βοηθά τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ξεκινήσει ένας νέος υπό την ηγεσία μου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του στην ΕΡΤ, και αναφοριά με το ενδεχόμενο να μην πάνε καλά τα πράγματα  τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και πρόσθεσε ότι έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα. Επανέλαβε ότι όποιος θέλει να με αμφισβητήσει με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω θα ξανακερδίσω. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν είναι θέμα αλαζονείας. Τα μέλη μίλησαν. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι λένε “εμπιστευτείτε τον πρόεδρό μας” και είπανε “αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα, γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις”. Αυτό έγινε στο συνέδριο, έλιωσαν εβδομάδες εσωτερικής εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν “ένας πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά”».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος και διευρυμένος

Σχετικά με τη μη επανεκλογή από την βάση ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει η εκτίμηση των μελών, που είχαν εκπροσώπους στο συνέδριο και έδωσαν ένα μεγάλο σήμα. Αυτός είναι ο Πρόεδρος μας και με αυτήν την ηγεσία θα πάμε στις επόμενες εκλογές και στις ευρωεκλογές. Έχουμε ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει ενωμένος ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι κατ’ αρχάς τα στελέχη που ήταν απέναντί μου στο συνέδριο ήταν ελάχιστα και όποιος έχει βγει και προσπαθεί να πείσει ότι βγήκα λαβωμένος απλά δεν παρακολούθησε το συνέδριο.

Επίσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος. Ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα και σημείωσε ότι παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό Αυτό θα το κάνουμε με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα ενώσει όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα μέλη θα αποφασίσουν »

Ερωτηθείς αν σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και αν έχει εικόνα από τα ερωτηματολόγιο που έθεσε απάντησε ότι είναι μια πρώιμη εικόνα και πως τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αναφορικά με τον αν παραμένουν Συμμαχία και Ριζοσπαστική Αριστερά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα και όπως τόνισε, θέλουμε ανοιχτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόσθεσε Ότι δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ, το προεκλογικό μας πρόγραμμα ήταν ακριβώς αυτό,όμως δεν εκφράστηκε σωστά.

Επεσήμανε ότι όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση του ’15 – ’19. Η διαφορά τώρα είναι ό, τι λέμε ότι το προοδευτικό κέντρο, το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας.

Βολές στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι η σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική κεντροδεξιά που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, επιτρέψτε μου να πω, ένα τρίτο τουλάχιστον θα έλεγα όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στο γάμο, αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το ναι γίνεται ίσως και μετά όχι. Ανέφερε ότι η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος και βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες. Εάν πιστεύουμε ότι θα δούμε αποκέντρωση στη χώρα μας από την Αθήνα προς τις περιφέρειες οι οποίες έχουν πληγεί, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία. απλά με laissez faire, καπιταλιστική οικονομική πολιτική, δεν πρόκειται να γίνει».

Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει κάποιος στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα ξεκάθαρο στίγμα, το οποίο δεν το δείχνει το τρίτο κόμμα της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παριστάνει ότι οι 330 ευρωβουλευτές δεν ξέρουν τι ψηφίζουν για το κράτος δικαίου στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει χρειάζεται ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια για μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία θα έχει δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα και ως συνταγματικό αντίβαρο πρακτικά εντός της χώρας, συνταγματικό εννοώ για την καταπάτηση τους κράτους δικαίου να είμαι ξεκάθαρος».

Για το κράτος Δικαίου

Αναφορικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπεραμύνθηκε της στάσης και είπε ότι δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά οι πράξεις του κυρίου Μητσοτάκη και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών, οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σε ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη, κανείς. « Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι», πρόσθεσε.

Μη κρατικά πανεπιστήμια και αγροτικές κινητοποιήσεις

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανέφερε ότι το κερδοσκοπικό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε. Κάνω μια ερώτηση και δεν λαμβάνω απάντηση. Ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων, με άλλα μόρια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά όταν έχουν χρήματα και με άλλα στα δημόσια, είναι πολύ απλά για να φέρουμε, όπως λέει τώρα το νομοσχέδιο, δήθεν franchise πανεπιστήμια του εξωτερικού στην Ελλάδα για να έχουμε brand name στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο σκοπός; Έτσι χτίζουμε δημόσια παιδεία;

Συνεχίζοντας για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων ανέφερε ότι ας δημιουργήσουμε ξενόγλωσσα προγράμματα, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στέγης δίπλα από το Πανεπιστήμιο, να φέρουμε αποκέντρωση, ερευνητικά hubs για να φέρουμε απόδημους απ’ έξω, να γυρίσουν δίπλα από αυτή την κοινότητα.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και είναι η κυβέρνηση να καταργήσει τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο . Τόνισε ότι είναι μια λύση, δηλαδή να μην έχει επιτέλους ο αγρότης την ανάγκη να ζητάει επιστροφή. Το να μπορούμε να βάλουμε ένα πλαφόν στα 7 σεντς στην κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα. Να υπάρχει ρύθμιση για οφειλές των χρεών για να μην πάει η αγροτική γη προς ρευστοποίηση.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, ανέφερε πως ποτέ δεν ήμουν στη γραμμή να τινάξουμε τον προϋπολογισμό στον αέρα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και προτάσεις οι οποίες είναι κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν, ο καταναλωτής να μην μπορεί να επιβιώσει από την τιμή στο ράφι. Και τα δύο να συνυπάρχουν προφανώς λόγω καρτέλ στη μέση, ολιγοπωλίων. Με αυτά ασχολείται κανείς; Μαθηματικά ντε φάκτο αυτό ισχύει. Εκεί πρέπει να ασχοληθούμε.

Εξωτερική πολιτική

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι στηρίζω την εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν και διαφοροποιήσεις. Υπογράμμισε ότι το πλοίο του Ναυτικού δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξω από επιχειρήση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό, όπως είπε, να έχουμε μια εξωτερική πολιτική η οποία να είναι εγκρατής και να μην έχουμε το κεφάλαιο του φορολογούμενου για τα εξοπλιστικά, το οποίο να το χρησιμοποιούμε σαν μια επίδειξη ισχύος προς το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά μας. Ο εξοπλισμός αυτός, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μένει στην Ελλάδα για την άμυνά μας».

Δήλωσε αντίθετος με το ότι στέλνουμε στην Ουκρανία αμυντικό υλικό. Υπογράμμισε ότι ήδη προσφέρουμε πολλά στην Ουκρανία μέσω της υποστήριξης που δίνουμε από την Αλεξανδρούπολη σε όλο τον μηχανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία. Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει ένα αγαθό το οποίο είναι η γεωπολιτική της θέση, την οποία γεωπολιτική θέση εμείς την προσφέρουμε πολλές φορές ίσως και στα φτηνά, αλλά το προσφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι με 4% συν από το ΑΕΠ μας, σε μια χώρα η οποία έχει περάσει από τρία μνημόνια, ότι πρέπει και αυτό να το χρησιμοποιούμε έξω από τα σύνορά μας.

ΠΗΓΗ /2024/02/26/politics/stefanos-kasselakis-eimai-enisxymenos-apo-synedrio-aixmes-gia-aleksi-tsipra/