Δευτέρα
11
Δεκέμβριος
TOP

Στη Λακωνία Χαρίτσης και Αραχωβίτης: «Συζητάμε με την Κοινωνία για τα μεγάλα προβλήματα, για την εναλλακτική μας πολιτική, για ένα καλύτερο αύριο»

Oλοήμερη περιοδεία στη Λακωνία, μαζί με τον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ, Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και πρ. Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση και τον βουλευτή Λακωνίας, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και πρ. Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη διοργάνωσε και πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 6 Οκτωβρίου.

Η περιοδεία περιελάμβανε επίσκεψη στην Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης, συνάντηση με παραγωγικούς φορείς σε Σπάρτη και Γύθειο και κορυφώθηκε με ανοιχτή εκδήλωση -συζήτηση στο Πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη το βράδυ της Τετάρτης, 6 Οκτωβρίου.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης όπου οι βουλευτές και το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Οργανώσεων Μελών του νομού συζήτησαν με τους παραγωγούς για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που διαλύει ουσιαστικά έναν θεσμό 90 χρόνων και αποκλείει την συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών από την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους καταναλωτές. Εφόσον “περάσει” το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η εμπορική δραστηριότητα θα συγκεντρωθεί σε λίγα και μεγάλα συμφέροντα, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο εισόδημα αγροτών και επαγγελματιών, αλλά και στις τιμές των προϊόντων και κατ’ επέκταση σε όλους τους καταναλωτές.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στην πυρόπληκτη Ανατολική Μάνη, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γύθειο με φορείς και κατοίκους της περιοχής. Οι πρόσφατες πυρκαγιές προκάλεσαν τεράστια καταστροφή στον παραγωγικό ιστό της περιοχής και ως εκ τούτου, απαιτείται άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή που κινδυνεύει με ερημοποίηση (σύνδεση αγροτικού – τουριστικού τομέα, υλοποίηση βασικών έργων υποδομής, ανάδειξη μνημείων, εκπαίδευση εργαζομένων).

Μετά το Γύθειο, οι βουλευτές και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Λακωνίας στη Σπάρτη. Η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω πανδημίας, υπερχρέωσης και ανατιμήσεων, ενώ οι επόμενοι μήνες προβλέπονται εξαιρετικά δύσκολοι. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με “κούρεμα” της βασικής οφειλής, ενίσχυση της ρευστότητας, παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκουν θετική ανταπόκριση στην κοινωνία.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε επιτυχημένα με την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πάρκο Γουδέ. Στην πολύωρη συζήτηση με τους πολίτες της Σπάρτης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα σχετικά με τις νεοφιλελεύθερες αντι-μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου: πράσινη μετάβαση με κοινωνική συμμετοχή, καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η προσπάθεια που κάναμε κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Εσωτερικών να στηρίξουμε τη Σπάρτη με σημαντικά έργα μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχει αφήσει μια πολύ θετική παρακαταθήκη στην περιοχή” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Χαρίτσης.

Από τη μεριά του ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε: “ Εμείς συναντιόμαστε με την κοινωνία, ακούμε τις ανάγκες της και παρουσιάζουμε το πρόγραμμα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ακούμε την Κοινωνία, προχωράμε για μια Νέα Αρχή “.

Κατα τη διάρκεια της περιοδείας έγιναν  διαδοχικές συναντήσεις με  τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτη, τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου  κ. Κρητικό, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων κ. Ροϊνό, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης κ. Τσαρούχα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Φλώρο, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας κ. Μηνακάκη, τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ κ. Σταμάτη, τον εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ κ. Κουμουνδούρο, τον πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Σπάρτης κ. Λιακάκο, εκπροσώπους των πυρόπληκτων, του τουρισμού και συλλογικών φορέων του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Τέλος, στην εκδήλωση στο Πάρκο Γουδέ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου σε μια συζήτηση που διήρκησε σχεδόν 2,5 ώρες.